Τα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα αναθεώρησαν σήμερα την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ σε 2,7% από 4,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η βασική αιτία της επιβράδυνσης είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ και η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να επηρεάζει την οικονομική επίδοση της χώρας.
Σύμφωνα με τα οικονομικά ινστιτούτα, σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο, στο 1,9%. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα κυμανθεί στο 6,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
Παρά τη δυσοίωνη πρόβλεψή τους, τα οικονομικά ινστιτούτα παραμένουν περισσότερο αισιόδοξα από τους «Σοφούς» της γερμανικής οικονομίας, οι οποίοι προβλέπουν ότι η ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος θα περιοριστεί στο 1,8%.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ














![Οι 10 εταιρείες με τα μεγαλύτερα ταμειακά διαθέσιμα στον κόσμο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/07/cash-1.png)

![Ελαιόλαδο: Η ελιά απέναντι στην κλιματική κρίση – Απώλειες και αβεβαιότητα [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/10/elaiolado.2023.jpg)



















