Σε νέο υψηλό της τάξης του 7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Μ. Βρετανία τον Μάρτιο έναντι 6,2% τον Φεβρουάριο.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 1992, αποτυπώνοντας τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής για τα βρετανικά νοικοκυριά.

Η αύξηση ξεπέρασε και την πρόβλεψη των οικονομολόγων οι οποίοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters, σύμφωνα με την οποία ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 6,7%.

Το κόστος της βενζίνης ήταν από τις κατηγορίες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, όπως διαπίστωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, η οποία επισημαίνει ότι οι τιμοληψίες έγιναν πριν τη μείωση του φόρου στα καύσιμα και στα έπιπλα.

Ο πληθωρισμός και στη Μ. Βρετανία δεν φαίνεται να τιθασεύεται ούτε τους επόμενους μήνες, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβλέπουν ότι θα κορυφωθεί στο 8,7% μέσα στο τελευταία τρίμηνο του έτους.

Από την πλευρά των αγορών θεωρείται βέβαιο ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια στο 1% από 0,75% στις 5 Μαΐου μετά την επόμενη συνεδρίασή της, για να οδηγηθεί στο 2%-2,5% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο πληθωρισμός και οι υψηλότεροι φόροι μισθοδοσίας οδηγούν στη μεγαλύτερη συμπίεση των εισοδημάτων των βρετανικών νοικοκυριών από το 1950.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, διαμορφώθηκε στο 5,7% τον Μάρτιο έναντι 5,2% τον Φεβρουάριο.

Ο πληθωρισμός των τιμών λιανικής –παλαιότερος δείκτης που σύμφωνα με της στατιστική υπηρεσία είναι ανακριβής, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε εμπορικές συμβάσεις και για τον καθορισμό πληρωμών τόκων σε κρατικά ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό- αυξήθηκε στο 9,0%, το υψηλότερο από το 1991.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή