Την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα θα μπορούσε να αποφασίσει η Federal Reserve στις επόμενες δύο ή τρεις συνεδριάσεις εκτιμά ο πρόεδρος της Fed Ατλάντας Ράφαελ Μπόστικ. Στη συνέχεια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αξιολογήσει πώς ανταποκρίνονται η οικονομία και ο πληθωρισμός προτού αποφασίσει εάν χρειάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις.

Η αύξηση κατά μισή μονάδα που ενέκρινε η Fed την περασμένη εβδομάδα «είναι ήδη μια αρκετά επιθετική κίνηση. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κινηθούμε ακόμη πιο επιθετικά», δήλωσε ο Μπόστικ στο Bloomberg. «Πιστεύω ότι μπορούμε να παραμείνουμε σε αυτόν τον ρυθμό και να δούμε πραγματικά πώς εξελίσσονται οι αγορές… Θα προχωρήσουμε σε αυξήσεις δύο, ίσως και τρεις φορές, να δούμε πώς θα αντιδράσει η οικονομία, αν ο πληθωρισμός συνεχίζει να πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο του 2% kai τότε μπορούμε να κάνουμε μια παύση και να δούμε πώς πάνε τα πράγματα».

Η πορεία της πολιτικής επιτοκίων που σκιαγραφήθηκε από τον Μπόστικ συμβαδίζει με την περιγραφή του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, που είπε ότι υπάρχει υποστήριξη για αυξήσεις κατά μισή μονάδα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της Fed ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις δεν εξετάζονται ενεργά.

Οι επενδυτές και πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Fed θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μια πιο επιθετική σειρά αυξήσεων επιτοκίων για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που τρέχει σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών. Ωστόσο, ο Μπόστικ είπε ότι διατηρεί την ελπίδα  πως ορισμένοι παράγοντες που εντοπίζονται στην αλυσίδα εφοδιασμού κι άλλοι ανεξάρτητοι και οι οποίοι συμβάλλουν στην αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων τελικά θα κινηθούν προς όφελος της Fed, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη περιγραφή της Fed για παροδικό πληθωρισμό.

«Ελπίζω ότι πολλοί παράγοντες που είναι εκτός ελέγχου μας, όπως οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα βελτιωθούν», εξηγεί. «Αν αρχίσουμε να βλέπουμε κίνηση από την πλευρά της προσφοράς, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πιέσουμε λιγότερο τη ζήτηση μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή