Παρανοϊκή αξιολογείται η αισιόδοξη συμπεριφορά των αγοραστών στη χθεσινή συνεδρίαση στις ΗΠΑ, καθώς η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed ουσιαστικά μεταφράζεται ως επερχόμενη αποσταθεροποίηση των αγορών, τουλάχιστον ιδωμένο από τη νομισματική-μονεταριστική σκοπιά.

Και η σαφέστατη αποκάλυψη των αξιωματούχων ότι η μεγαλύτερη Κεντρική Τράπεζα στον κόσμο αδυνατεί να συλλάβει το μέγεθος του πληθωριστικού προβλήματος που έχει ήδη γεννηθεί, έρχεται σε μία χρονική συγκυρία όπου ο έτερος πυλώνας σταθερότητας των τιμών στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, η ΕΚΤ, δηλώνει απροκάλυπτα ότι ήγγικεν το πλήρωμα του χρόνου για μια νέα κρίση. Και η κρίση αυτή, έχει 4 μεταβλητές, το ενεργειακό, το επισιτιστικό, το κλιματικό, και βεβαίως το πληθωριστικό ζήτημα.

Σε αυτόν τον κυκεώνα, το ταμπλό της Νέας Υόρκης παρέμεινε πράσινο, μια εντυπωσιακή και συνάμα ανησυχητική παρατήρηση, δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος που ήδη έχει ωριμάσει.

Ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός δείκτης, ο S&P500 κατέγραψε κέρδη 0,95%, ενώ και οι λοιποί μεγάλοι ακολούθησαν, με τον τεχνολογικό να έχει μεγαλύτερες ορέξεις προς το +1,51%, κυρίως ωθούμενος από τα καλά αποτελέσματα των κολοσσών που τον απαρτίζουν.

Τεχνικά, ο S&P500 κατάφερε να διασπάσει ανοδικά (!) το πλαγιοπτωτικό μοτίβο του Μαΐου, δίνοντας το σινιάλο για επανατοποθετήσεις αναγνωριστικού χαρακτήρα. Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ματιά θα αναδείξει την αδυναμία της κίνησης, καθώς οι όγκοι ήταν αισθητά μειωμένοι σε σχέση με το μεσοσταθμικό στο σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών.

Επίσης, με εξαίρεση ορισμένες μόνο μετοχές-σηματωρούς, οι σχηματισμοί των περισσοτέρων δεν παραπέμπουν σε ανάρρωση ή/και ανάκαμψη, αλλά διαβάζονται μονάχα προς αναζήτηση σημείων για ρευστοποιήσεις και νέες θέσεις short.

Η παραπάνω προβληματική επιρρωνύεται από την πεποίθηση πως η αγορά ομολόγων (κρατικών και εταιρικών) έχει μπει εδώ και καιρό σε κάμψη, καθώς οι αποδόσεις (στη λήξη) ολοένα και αυξάνονται, (ουσιαστικά έχουν διπλασιαστεί σε λιγότερο από 6 μήνες), ενώ και στην αγορά συναλλάγματος, τουλάχιστον εστιάζοντας στο αμερικανικό νόμισμα, αυτό παραμένει επικυρίαρχο έναντι όλων, ενώ μάλιστα η σημαντική εξέλιξη από την πλευρά της ΕΚΤ σχετικά με την οριστική και αμετάκλητη απόφαση να μεταστρέψει επιθετικά τη δική της νομισματική πολιτική, ουσιαστικά “κάηκε” στην ισοτιμία EURUSD, με μια αδύναμη και προϋπολογισμένη τεχνική ανοδική αντίδραση.

Να σημειωθεί τέλος ότι το μακροοικονομικό πλαίσιο είναι εντελώς αντίθετο με τη συμπεριφορά των επενδυτών, κάτι που είτε έχουν δίκιο εκείνοι, και η άνοδος συνεχιστεί, είτε έχουν άδικο και τα πάντα καταρρεύσουν απότομα, ένα είναι σίγουρο: η μεταβλητότητα θα είναι ασύμμετρη σε όλες τις επιμέρους αγορές μετοχών, εμπορευμάτων και νομισμάτων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους επενδυτικούς κινδύνους και τις αντίστοιχες -μεγάλες- αποδόσεις που μας περιμένουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News