H Focus Economics τον Ιούνιο του 2022 αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα έτη. Έτσι για το 2022 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ αναμένεται να είναι της τάξης του 3,2% για το 2022 (έναντι 3,4% που αναμενόταν πριν ένα μήνα), 3,5% για το 2023 (έναντι 3,6% που αναμενόταν πριν ένα μήνα), 2,6% για το 2024 (έναντι 2,5% που αναμενόταν πριν ένα μήνα) και 2,4% για το 2025 (έναντι 2,3% που αναμενόταν πριν ένα μήνα).

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η Focus Economics εκτιμά ότι το 2022 θα φτάσει στο 6,5% (από 5,9% που αναμενόταν πριν ένα μήνα), το 2023 το 2,2% (από 2,1% που αναμενόταν πριν ένα μήνα), και το 2024 και το 2025 το 1,8%.

Όπως σημειώνει η Focus Economics στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία για το μήνα Ιούνιο, η αύξηση της παραγωγής ήταν αρκετά ανθεκτική το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο τομέας των υπηρεσιών επωφελήθηκε από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και τη μείωση των περιορισμών έναντι του Covid-19, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών το Μάρτιο. Τούτου λεχθέντος, ο PMI της μεταποίησης έπεσε σε χαμηλό 11 μηνών το Μάρτιο, καθώς οι επιπτώσεις από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας έπληξαν το οικονομικό κλίμα. Επιπλέον, η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του τριμήνου εν μέσω της ανόδου των τιμών. Στο δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία φαίνεται ότι είναι πιθανό πως θα χάσει την άνοδο. Τον Απρίλιο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να επιδεινώνεται και ο πληθωρισμός ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 ετών, γεγονός που πιθανότατα μετριάζει τις ιδιωτικές δαπάνες. Ωστόσο, ο PMI της μεταποίησης βελτιώθηκε ελαφρά τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, στις αρχές Μαΐου, η Ελλάδα απομάκρυνε σχεδόν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς έναντι του Covid-19, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στην ώθηση της τουριστικής βιομηχανίας προς την καλοκαιρινή περίοδο.

Επιπρόσθετα, στην έκθεση της Focus Economics σημειώνεται ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί φέτος, εν μέρει λόγω της επιδείνωσης της εξωτερικής ζήτησης και της εκτίναξης του πληθωρισμού. Επιπλέον, μια τουριστική περίοδος χωρίς περιορισμούς προμηνύει μια καλή οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, το υψηλό δημόσιο χρέος και οι χαμηλές δυνατότητες είσπραξης φόρων παραμένουν οι βασικοί καθοδικοί κίνδυνοι.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 9,1% τον Απρίλιο (8,0% τον Μάρτιο), σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1995, εν μέσω εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και των βασικών εμπορευμάτων. Οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, κυρίως λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να κορυφωθεί κατά το τρέχον τρίμηνο.

Εκτιμήσεις για την Ελληνική Οικονομία

Στον παρακάτω πίνακα παραθέτουμε και τις εκτιμήσεις για ένα δυσμενές σενάριο στο οποίο ο πληθωρισμός πλέον προσεγγίζει για το 2022 το 8,5%.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις

Πηγές:

Δείκτης Ανάκαμψης: Υπολογισμοί του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ.

Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Our World in Data.

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Δείκτης Ανάκαμψης: Αποτελείται από πέντε επιμέρους δείκτες ο καθένας από τους οποίους από επιμέρους μεταβλητές με βάση της εξής μεθοδολογία.

Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Πρόκειται για το μέσο όρο των ημερήσιων θανάτων από covid-19 σε εβδομαδιαία βάση.

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia