Σε… τεστ στη γλώσσα Αφρικάανς υποβάλει η Ryanair τους επιβάτες με καταγωγή από τη Νότια Αφρική που θέλουν να ταξιδέψουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία ζητά από τους Νοτιοαφρικανούς επιβάτες να συμπληρώσουν ένα «απλό ερωτηματολόγιο», με στόχο τη μείωση των επιβατών που ταξιδεύουν με πλαστό διαβατήριο της Νότιας Αφρικής. Όμως τα Αφρικάανς αποτελούν μια γλώσσα που χρησιμοποιείται από μόλις το 12% του πληθυσμού, ενώ έχει ταυτιστεί με το απαρτχάιντ και τη λευκή μειονότητα.

«Εάν δεν μπορέσουν να συμπληρώσουν αυτό το ερωτηματολόγιο δεν θα επιτραπεί (στους επιβάτες) να ταξιδέψουν αλλά θα τους επιστραφούν τα χρήματά τους», δήλωσε εκπρόσωπος της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας.

«Δεν είναι απαίτηση της Βρετανίας»

Η Ύπατη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Νότια Αφρική ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η υποβολή σε τεστ δεν ήταν απαίτηση της βρετανικής κυβέρνησης για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ryanair είπε ότι θα ισχύει για κάθε κάτοχο διαβατηρίου της Νότιας Αφρικής που ταξιδεύει προς τη Βρετανία από άλλο μέρος της Ευρώπης με τον low cost αερομεταφορέα. Η αεροπορική εταιρεία δεν απάντησε αμέσως σε σχετικό ερώτημα του Reuters.

Η «γλώσσα του απαρτχάιντ»

Τα Αφρικάανς είναι η τρίτη πιο ομιλούμενη από τις 11 επίσημες γλώσσες στη Νότια Αφρική, που χρησιμοποιείται από το 12% των 58 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας. Θεωρούνταν η επίσημη γλώσσα μέχρι το τέλος του απαρτχάιντ το 1994.

Όπως σημειώνει το Reuters, η γλώσσα γεννήθηκε από τον ολλανδικό εποικισμό της Νότιας Αφρικής τον 17ο αιώνα και έχει από καιρό ταυτιστεί με τις φυλετικές διακρίσεις. Συνδέεται με την ιδεολογία του απαρτχάιντ που επιβλήθηκε και διαδόθηκε κυρίως από το Εθνικό Κόμμα της λευκής μειονότητας από το 1948.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».