Με οδηγό το παρελθόν, για ένα λαμπρό μέλλον. Με αυτό το μήνυμα σύσσωμη η ναυτιλιακή κοινότητα, απηύθυνε κάλεσμα σε εκατοντάδες νέους και νέες να τολμήσουν να κάνουν το δικό τους «ταξίδι» στη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης YES to Shipping Forum, όπου αποτέλεσε και τη λήξη της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2022», βραβεύθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού τόνισε μεταξύ άλλων πως τα παιδιά, οι νέοι μας είναι το μέλλον μας. Όπως είπε στην Ελλάδα χτυπάει η καρδιά και το μυαλό της παγκόσμιας ναυτιλίας και το YES to Shipping Forum αποτελεί τη συνάντηση κορυφής της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Η νέα γενιά

Απευθυνόμενη στα νέα παιδιά που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση η νέα πρόεδρος της ΕΕΕ, επεσήμανε πως η ναυτιλίας είναι οι άνθρωποί της, αυτοί που εμπνεύστηκαν, αλλά και ενέπνευσαν άλλους ανθρώπους για να διατηρείται η ελληνική ναυτιλία στην κορυφή.

«Είναι στο χέρι σας να φτάσετε ψηλά, θέλουμε να είμαστε οι μέντορες σας και να ξέρετε ότι όποιος δώσει τον καλύτερο του εαυτό θα φτάσει ψηλά», ανέφερε και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το υπουργείο Παιδείας για την προώθηση της ναυτιλίας στους νέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος παρουσίασε στους νέους και στις νέες τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές της ναυτιλίας και του παραναυτιλιακού κλάδου, σημειώνοντας πως έρχεται μια μεγάλη μετάβαση με την απανθρακοποίηση, την ψηφιοποίηση και την κυβερνοασφάλεια.

Ναυτική εκπαίδευση

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στις ενέργειες εκσυγχρονισμού της ναυτικής εκπαίδευσης, την οποία χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το υπουργείο. «Στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και το παράλληλο άνοιγμα των ιδιωτικών ναυτικών σχολών. Τα τελευταία χρόνια εξασφαλίσαμε 200 εκατ. Ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμός των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, ενώ καταφέραμε να εκκινήσουμε την ψηφιοποίησή τους».

Επιπλέον, ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στο κείμενο που επεξεργάζεται το υπουργείο, σε συνεργασία με το Ευγενίδειο Ίδρυμα για την αναβάθμιση του συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης και την προσέλκυση νέων στο επάγγελμα, το οποίο θα παρουσιαστεί στο τέλος του έτους και αναμένεται να μετεξελιχθεί σε ένα συνολικό νομικό πλαίσιο.

Η βράβευση

Στο τέλος της εκδήλωσης, σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, βραβεύτηκε ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.

«Όλοι οι νέοι πρέπει και οφείλουν να ονειρεύονται και να σχεδιάζουν το μέλλον τους, να ανεβαίνουν συνεχώς επαγγελματικά και να βάζουν στόχους», ανέφερε ο κ. Βενιάμης, απευθυνόμενος στην κατάμεστη αίθουσα από νέους ανθρώπους και σημείωσε ότι «η θάλασσα δίνει μεγάλες ευκαιρίες».

«Είχα όνειρα και εξακολουθώ να ονειρεύομαι ακόμη και στα 72 μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιάμης και τόνισε πως οι νέοι πρέπει να στοχεύουν όσο το δυνατόν πιο ψηλά.

Μάλιστα, ο ίδιος έδωσε και προσωπικό παράδειγμα στους νέους, αναφερόμενος στην πρώτη προσπάθεια του να συμμετάσχει στις αρχαιρεσίες της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. «Είχα τη φιλοδοξία να θέσω υποψηφιότητα, όμως υπήρχαν τεράστια ονόματα τότε. Με φώναξε ο πρόεδρος της ΕΕΕ και μου είπε: ‘’Μικρέ τι θες να κάνεις, δεν θα σε ψηφίσει κανείς γιατί δεν είσαι από τζάκι’’. Τους διέψευσα και αργότερα ήμουν δεκατρία χρόνια πρόεδρος».

«Ξεκίνησα από το Βροντάδο της Χίου για να φτάσω μέχρις εδώ», ανέφερε συγκινημένος και έστειλε μήνυμα πως τίποτα; Δεν είναι ακατόρθωτο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα