Tο 2023 δεν θα φέρει μόνο αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και επιβαρύνσεις εξαιτίας της αύξησης των εισφορών για περίπου δύο εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Τα νέα βάρη στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, είναι αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων.

Αναπροσαρμογή

Σύμφωνα με τον 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από 1/1/2023 έως 31/12/2024 οι εισφορές της επικουρικής ασφάλισης θα αναπροσαρμόζονται με βάση την πορεία του πληθωρισμού, σε όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες για κύρια και επικουρική ασφάλιση των μη μισθωτών

Η προσαύξηση θα γίνεται με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας, στο ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Συνεπώς αν ο μέσος πληθωρισμός κλείσει στο 6,3%, αντίστοιχη θα είναι η αύξηση των εισφορών. Από το 2025 και μετά, τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών θα προσαυξάνονται κατ’ έτος, με βάση τον δείκτη  μεταβολής μισθών.

Οι αυξήσεις συντάξεων

Ο ίδιος νόμος προβλέπει την αύξηση των συντάξεων από το 2023 σε ποσοστό αντίστοιχο με το άθροισμα του 50% της ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ και του 50% της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού κατά το 2022. Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2% +3%). Τις αυξήσεις στις συντάξεις θα λάβουν όσοι δεν έχουν  «προσωπική διαφορά», όσοι δηλαδή λαμβάνουν σήμερα περισσότερα χρήματα από όσα προκύπτουν με τον νέο τρόπο υπολογισμού, δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη. Η όποια αύξηση αποφασιστεί, θα συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Αυξημένο ποσό σύνταξης θα έχουν οι συνταξιούχοι και εξαιτίας της κατάργησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία έχει ήδη καταργηθεί  για τους  εργαζόμενους στον ιδιωτικό  τομέα. Η εισφορά θα καταργηθεί το 2023 και για τους συνταξιούχους αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό θα προκαλέσει αύξηση του τελικού ποσού από 25 ευρώ  εως 125 ευρώ το μήνα για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το μέτρο αναμένεται να ενσωματωθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Οκτώβριο.  Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 220.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax