Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τότε που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και ανακοίνωσε επίσημα το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Μία από τις παρεμβάσεις που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο ήταν και η συγκρότηση ειδικής ομάδας Task Force, η οποία και θα εντοπίσει τα όποια διοικητικά εμπόδια και θα αναλάβει να συντονίσει τους εμπλεκόμενους φορείς και τις εταιρείες που έχουν μισθώσει τις περιοχές για τις έρευνες εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Πριν από λίγες μέρες υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η σχετική απόφαση για τη συγκρότηση της ομάδας εργασίας. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της σκοπός της είναι «η επιτάχυνση των διαδικασιών εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων και η παρακολούθηση της επίσπευσης των προγραμμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης»

Ο συντονιστής και τα μέλη

Συντονιστής της πενταμελούς Task Force είναι ο Δρ Τσακίρης Θεόδωρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ειδικός Σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη είναι η κ. Σκλήρη Αλίκη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων, της γενικής γραμματείας Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Κουλίδης Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Διευθυντής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η κ. Πάτρα Σωτηρία, Νομική Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων ΑΕ και ο κ. Νήμας Εμμανουήλ, Ειδικός Συνεργάτης της γενικής γραμματείας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης γραμματέας της ομάδας εργασίας  ορίζεται ο κ. Κολυβάς Χρήστος, υπάλληλος του Τμήματος Πολιτικής Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων της Δ/νσης Υδρογονανθράκων του ΥΠΕΝ.

Η Task Force από αυτόν τον μήνα πιάνει δουλειά και οι πληροφορίες θέλουν πως από τα πρώτα βήματα της είναι οι συναντήσεις με τις εταιρείες που έχουν μισθώσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων προκειμένου να καταγραφούν οι θέσεις τους για τα προβλήματα που υπάρχουν στην εξέλιξη των εργασιών τους.

Η ομάδα εργασίας αναμένεται να εισηγηθεί τα απαιτούμενα μέτρα και την προώθηση των απαραίτητων ενεργειών με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων και την παρακολούθηση της επίσπευσης των προγραμμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης.

Πάντως, τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ελληνικές παραχωρήσεις είναι οι καθυστερήσεις στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις καθώς και ο χρόνος της απονομής της δικαιοσύνης, ιδίως σε περιπτώσεις προσφυγής στο ΣτΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης