Ως ιστορική για τα νομικά αλλά και τραπεζικά δεδομένα της Ελβετίας χαρακτηρίζεται η καταδίκη της Credit Suisse για υπόθεση που αφορά ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πρόκειται για την πρώτη φορά που το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της χώρας βρίσκει ελβετική τράπεζα ένοχη για υπόθεση εταιρικού εγκλήματος.

Διαβάστε επίσης: Credit Suisse: Αναμένει ζημιές το δεύτερο τρίμηνο

Διαβάστε επίσης: Credit Suisse: Αγωγή ομάδας Αμερικανών μετόχων για παράτυπες συναλλαγές με Ρώσους ολιγάρχες

Η υπόθεση αφορούσε τον ρόλο που έπαιξε η κορυφαία ελβετική τράπεζα στην αποδοχή και το «ξέπλυμα» εκατομμυρίων ευρώ που κατατέθηκαν από Βούλγαρους που συνδέονταν με το οργανωμένο έγκλημα και με καρτέλ ναρκωτικών, το διάστημα 2004 έως 2008.

Διαβάστε επίσης: Περιβαλλοντολογικά εγκλήματα και ξέπλυμα μαύρου χρήματος 

Δεχόταν βαλίτσες με μετρητά

Οι δικαστές έκριναν πως η τράπεζα αγνόησε εξόφθαλμα σημάδια που έδειχναν πως τεράστια ποσά σε μετρητά που κατατέθηκαν στην τράπεζα –κάποια δε, σε… βαλίτσες γεμάτες μετρητά- πιθανότατα προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος.

Η τράπεζα και στελέχη της σε αρκετά τμήματα ουσιαστικά έκαναν τα… στραβά μάτια και δέχτηκαν τις καταθέσεις κόντρα στην διεθνή νομοθεσία και τους κανονισμούς που αφορά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οπότε το πόρισμα των δικαστών ήταν καταπέλτης κρίνοντας την τράπεζα ένοχη, όπως και κάποια στελέχη.

Παχυλό πρόστιμο 

Οι δικαστές επέβαλαν στην τράπεζα πρόστιμο ύψους 2 εκατ. ελβετικών φράγκων (1,97 εκατ. ευρώ), όπως και άλλα 18,6 εκατ. ευρώ αποζημίωσης προς το ελβετικό κράτος.

Όμως, πιο βασικό θεωρείται από τους αναλυτές το στίγμα της καταδίκης, καθώς είναι η πρώτη φορά που ελβετική τράπεζα κρίνεται ένοχη για τόσο βαριές ποινικές κατηγορίες.

Η Credit Suisse από την πλευρά της δήλωσε πως θα υποβάλει έφεση κατά της καταδίκης, επισημαίνοντας πως η υπόθεση χρονολογείται πριν από 14 χρόνια και πως έκτοτε το πλαίσιο της έχει ενδυναμωθεί σημαντικά σε θέματα που αφορούν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε ευθυγράμμιση με τους διεθνείς εποπτικούς κανόνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή