Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, σαν να μην πέρασε μια μέρα, παρατηρώντας τους αριθμητικούς συσχετισμούς μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όπως εκείνη η κρίσιμη κάλπη τους κατέγραψε.
Η εγκατεστημένη στο κοινωνικό σώμα βούληση απομάκρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία έκρινε τότε τις εκλογές. Αυτή η βούληση ήταν το προϊόν περισσότερο της δημόσιας στάσης αυτού του κόμματος, που εκφράστηκε διά του βίαιου λόγου, παρά των συγκεκριμένων πολιτικών του, πολλές από τις οποίες είχαν στέρεη βάση, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, για παράδειγμα.
Τρία χρόνια μετά, έχουν πολλά μεσολαβήσει. Γεγονότα πρωτόγνωρα για τον σύγχρονο Ελληνα, που έφεραν πολλές αλλαγές και έθεσαν, εξωτερικά τουλάχιστον, την ανάγκη μιας νέας συνολικής ματιάς στη συλλογική λειτουργία και τις νέες απαιτήσεις, που ήδη με τρόπο καθαρό έχει αναδείξει η νέα εσωτερική και παγκόσμια συνθήκη.
Στη διαδρομή η Κυβέρνηση στάθηκε με διαχειριστική επάρκεια. Με κριτήρια ορθολογικά, με μεθόδους σχετικά αποτελεσματικές, με μια χρήση και διάθεση των πόρων λελογισμένη, πέτυχε μια αποδοχή ως προς αυτό και μια διατήρηση της πολιτικής της απήχησης, σαν ανέγγιχτη από τον χρόνο και τη φθορά του.
Αυτή είναι η εξωτερική εικόνα. Η πολιτική αδυναμία των κομμάτων της Αντιπολίτευσης να αμφισβητήσουν αυτή την εικόνα επιμελώς τη συντηρεί. Το κύριο ενδιαφέρον αυτής της κατάστασης εντοπίζεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενα κόμμα μεγάλο, με εκλογική δύναμη, ξεδιπλώνει, τρία χρόνια τώρα, την πολιτική αναποτελεσματικότητά του. Είναι αυτός ο κύριος παράγοντας που οι συσχετισμοί του Ιουλίου του 2019 παραμένουν σταθεροί, χωρίς κάτι σοβαρό να απειλεί αυτή την ισορροπία. Εκλογικά, σαν να μην πέρασε μια μέρα.
Τρία χρόνια μετά, το γεγονός αυτό θα καθορίσει και την επόμενη αναμέτρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διδάσκει πάντα τη δύναμη του αρνητικού. Θα την καρπούται στην κάλπη η κυβερνητική παράταξη. Δεν είναι καθόλου παράδοξο να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θριάμβευσε το 2015 ως μια «άγνωστη» πολιτική δύναμη. Σήμερα ο γνωστός πια ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει. Κέρδισε ο άγνωστος, θα υστερεί πάντα ο γνωστός.
Ετσι στις εκλογές που έρχονται, πολύ εύκολα η κυβερνητική πλευρά μπορεί να οργανώσει μια σκηνοθεσία της σύγκρισης. Σκηνοθεσία εκλογικά αποτελεσματική. Τρία χρόνια μετά, με πυκνά γεγονότα να φουσκώνουν τον ποταμό του χρόνου, μια «ηρεμία βεβαιότητας», ως προς την προσεχή νέα νίκη της ΝΔ, καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.
Αν μέσα στη διάρκεια αυτών των τριών χρόνων οι μεταρρυθμίσεις δεν άνθισαν, η ανάγκη τους όσο ποτέ ωρίμασε. Μένει να δούμε αν στην επόμενη φάση διακυβέρνησης η σημερινή ισορροπία εξελιχθεί σε κίνηση αλλαγών ή αν έχει η στασιμότητα ολoκληρωτικά κερδίσει τη μάχη.
Ο κ. Λευτέρης Κουσούλης είναι πολιτικός επιστήμονας.
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται