Επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Στην ατζέντα της πολυαναμενόμενης αυτής συνάντησης αναμένεται να τεθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι διμερείς συνεργασίες, σε ένα ταξίδι που έχει σκοπό να επαναφέρει τις σχέσεις των ΗΠΑ με μια χώρα που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε ως «παρία» στην παγκόσμια σκηνή.

Ο Μπάιντεν θα έχει συναντήσεις με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ και τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστό ως MbS, μαζί με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης – Μπάιντεν: Δεν θα ζητήσω από τους Σαουδάραβες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου

Η γλώσσα του σώματος

Ωστόσο, αναλυτές θα επιχειρήσουν να δουν πίσω από τις επίσημες ανακοινώσεις, και θα επικεντρωθούν κυρίως στη γλώσσα του σώματος και τη ρητορική που θα επιλεγεί στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και τις προσφωνήσεις.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να πουν εάν ο Μπάιντεν θα δώσει τα χέρια με τον πρίγκιπα, τον de facto κυβερνήτη του βασιλείου. Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με ένα ευρύτερο σύνολο Αράβων ηγετών σε μια σύνοδο κορυφής στο λιμάνι της Τζέντα στην Ερυθρά Θάλασσα το Σάββατο.

«Ο πρόεδρος θα συναντήσει περίπου δώδεκα ηγέτες και θα τους χαιρετήσει όπως κάνει συνήθως», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Κατά την έναρξη του ταξιδιού του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, αξιωματούχοι είπαν ότι θα αποφύγει τις στενές επαφές, όπως χειραψία, ως προληπτικό μέτρο κατά της COVID-19. Αλλά ο πρόεδρος έκανε χειραψίες στο Ισραήλ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή.

Στροφή της αμερικανικής διπλωματίας

Οποια και αν είναι η έκβαση της επίσκεψης, η συνάντησή του με τον πρίγκιπα διάδοχο και ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας θα σημάνει στροφή της αμερικανικής διπλωματίας.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι η δολοφονία και ο διαμελισμός του Τζαμάλ Κασόγκι -του επικριτικού προς το καθεστώς του Ριάντ σαουδάραβα δημοσιογράφου που είχε καταφύγει στις ΗΠΑ-  το 2018, στους χώρους του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη είχε καταστήσει την Σαουδική Αραβία κράτος παρία.

Σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο επονομαζόμενος  MBS, είναι ο εντολέας της άγριας δολοφονίας του Κασόγκι από απόσπασμα ειδικά σταλμένο στην Τουρκία από το Ριάντ.

«Αναμένουμε ότι ο πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο» κατά την επίσκεψή του στο βασίλειο, δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος. «Η αμερικανική πολιτική απαιτούσε αναπροσαρμογή των σχέσεων» μετά την δολοφονία του Κασόγκι «αλλά όχι ρήξη».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ εδώ και οκτώ δεκαετίες και ότι περί τις 80.000 Αμερικανών κατοικούν εκεί.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «η ενεργειακή ασφάλεια» θα είναι κεντρικό θέμα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Σαουδική Αραβία, αλλά αμερικανικές πηγές επεσήμαναν ότι ολόκληρη η περιοδεία του περιλαμβάνει ευρύτερους διπλωματικούς στόχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή