Δύο οικονομικά νομοθετήματα προωθεί με σπουδή εν μέσω θέρους η γαλλική κυβέρνηση. Το ένα περιλαμβάνει μέτρα για την τόνωση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων που πλήττεται από τον πληθωρισμό (6,1% τον Ιούλιο, το υψηλότερο ποσοστό από το 1985, την εποχή του πολέμου Ιράν-Ιράκ).

Το δεύτερο συνιστά ουσιαστικά έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό («διορθωτικό» τον έχει βαπτίσει η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν), που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δαπάνη 9,7 δισ. ευρώ για την επανεθνικοποίηση της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας EDF. Θα συζητηθεί επίσης εκ νέου το φλέγον ερώτημα της φορολόγησης των «υπερκερδών» των επιχειρήσεων ενέργειας, που έχει διχάσει και την ίδια την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης – Γαλλία: Μέτρα και κυρώσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας σε καταστήματα και εστιατόρια

Την περασμένη Παρασκευή η γαλλική Γερουσία ολοκλήρωσε την εξέταση του νομοσχεδίου για την αγοραστική δύναμη. Και χθες, Δευτέρα, το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στη μικτή Επιτροπή των δύο Σωμάτων του γαλλικού Κοινοβουλίου (Εθνοσυνέλευση και Γερουσία). Χθες επίσης ξεκίνησε η συζήτηση στη Γερουσία για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Αμφότερα τα κείμενα προβλέπεται να έχουν εγκριθεί το αργότερο έως την Κυριακή.

Διαβάστε επίσης – Γαλλία: Πόσο θα κοστίσει η κρατικοποίηση της EDF

Τα «υπερκέρδη» που διχάζουν

«Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό αναμένεται να είναι λιγότερο ηλεκτρισμένη στη Γερουσία από όσο ήταν στην Εθνοσυνέλευση», σημειώνει η οικονομική εφημερίδα «Les Echos», όταν «η Αριστερά και οι Κεντρώοι απαίτησαν να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου και ενέργειας εν γένει». Η Δεξιά έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία και ως εκ τούτου «οι συζητήσεις αναμένονται λιγότερο εκρηκτικές», σημειώνει η «Le Figaro», που συμπεριλαμβάνει βέβαια τους γερουσιαστές του κόμματος του προέδρου Μακρόν στη «Δεξιά πλειοψηφία».

Η ιδέα να επιβληθούν έκτακτοι φόροι στα κέρδη της πετρελαϊκής TotalEnergies (διπλασιάστηκαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους και έφθασαν τα 5,7 δισ. δολάρια), της επίσης γιγαντιαίας εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου Engie, αλλά και κάποιων παρόχων, όπως είναι η CMA CGM, απορρίφθηκε με ισχνή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Αλλά θα την επαναφέρουν, αν και πιο ευάριθμοι στη Γερουσία, οι Αριστεροί «Ανυπότακτοι» του Ζαν-Λικ Μελανσόν μαζί με τους Κεντρώους του Udi, της Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξαρτήτων δηλαδή.

Πρόκειται για ένα κόμμα με έντονα φιλελεύθερο, κεντροδεξιό πολιτικό προσανατολισμό, φίλα προσκείμενο προς τις επιχειρήσεις.
Το επιχείρημα του Udi υπέρ της επιπλέον φορολόγησης των ενεργειακών εταιρειών είναι ότι ανάλογες φορολογήσεις έχουν εφαρμοστεί από τις συντηρητικές κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιταλίας. Ο ηγέτης της ομάδας του Udi στη Γερουσία Ερβέ Μαρσέιγ προτείνει να θεσπιστεί μια «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί στο 20% των (υπερ)κερδών των εταιρειών ενέργειας», διακηρύσσοντας ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν στην παρούσα συγκυρία «ένα όραμα πιο κοινωνικό και λιγότερο οικονομικίστικο και δημοσιονομικό».

Καύσιμα για κίνηση και για θέρμανση

Όσον αφορά την ενίσχυση στα καύσιμα, έχει ήδη επιτευχθεί στην Εθνοσυνέλευση με τους Ρεπουμπλικανούς (την γκωλική Δεξιά δηλαδή), καθώς ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ υποχώρησε και δεν επιμένει πλέον σε στοχευμένη αύξηση της έκπτωσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά (μιλάμε για κρατικό επίδομα) από τα 0,18 στα 0,30 ευρώ το λίτρο από τον Σεπτέμβριο. Σημειωτέον ότι στόχος της κυβέρνησης Μπορν παραμένει «στο τέλος της περιόδου των θερινών διακοπών η τιμή της αμόλυβδης να έχει επιστρέψει στα 1,5 ευρώ το λίτρο».

Από την άλλη πλευρά, η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει ξανά την υπόθεση της έκτακτης βοήθειας σε νοικοκυριά που θερμαίνονται με πετρέλαιο. Τη βοήθεια ενέκρινε η Εθνοσυνέλευση, αλλά η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους γερουσιαστές να την μπλοκάρουν.

Φρένο στα επαγγελματικά ακίνητα

Οι γερουσιαστές αναμένεται να εγκρίνουν τη θέσπιση «πλαφόν» στις αυξήσεις των ενοικίων των επαγγελματικών ακινήτων στο 3,5% ετησίως. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα μειώσει το λειτουργικό κόστος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκείνων δηλαδή που απασχολούν έως 250 εργαζομένους. Επί τάπητος τίθενται επίσης μέτρα για τον χρόνο εβδομαδιαίας απασχόλησης και επίσης η αύξηση του αφορολόγητου ορίου (από 5.000 σε 7.500 ευρώ ετησίως) σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των υπερωριών. Σημειωτέον ότι στη Γαλλία ισχύει ακόμα ο νόμος για το 35άωρο που θέσπισαν προ εικοσαετίας και πλέον οι Σοσιαλιστές Λιονέλ Ζοσπέν και Μαρτίν Ομπρί.

«Βγήκαμε από την Εθνοσυνέλευση με ένα κείμενο που προβλέπει την εκταμίευση επιπλέον δαπανών 350 εκατ. ευρώ. Επιθυμία μου είναι, για να καλύψουμε τις επιτακτικές ανάγκες που έχει δημιουργήσει η κρίση στο επίπεδο των τιμών, στο τέλος των συζητήσεων που θα διεξαχθούν στη Γερουσία να πάρουμε το πράσινο φως για να προχωρήσουμε στο έργο μας», δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή