Περιόρισαν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η αβεβαιότητα για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας επανήλθε, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο, αλλά και την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας για την αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός της χώρας συνεχίζει σε εκτός στόχου επίπεδα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε οριακά κέρδη, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,03% στις 7.448 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 13.662 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,64% στις 6.513 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Στο 9,4% ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο

H απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας

Η ημέρα στιγματίστηκε από την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 1,75%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 27 χρόνια, με το συμβούλιο να αποφασίζει να ανεβάσει… στροφές, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει στο υψηλότερο σημείο εδώ και σαράντα χρόνια. Επίσης, η Τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τους ρυθμούς ανάπτυξης, ανακοινώνοντας την είσοδο της οικονομίας σε παρατεταμένη(!) ύφεση από το τελευταίο τρίμηνο!

Διαβάστε επίσης: Πώς ανεκόπη το ανοδικό σερί στο Χ.Α.

Σε επίπεδο τίτλων η Lufthansa σημείωσε κέρδη 5%, καθώς ανακοίνωσε ζημίες μικρότερες από το αναμενόμενο. Επίσης, άνω του 12% ήταν η άνοδος της Zalando, αφού ο γερμανικός διαδικτυακός λιανοπωλητής προέβλεψε επιστροφή στην αυξητική πορεία των κερδών το δεύτερο εξάμηνο του έτους, παρά το γεγονός ότι ανέφερε χαμηλότερα κέρδη και πωλήσεις για το δεύτερο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, η βρετανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων αεροπλάνων Rolls-Royce υποχώρησε περισσότερο από 8% αφού ανέφερε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου.

Στα μάκρο της ημέρας, οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας υποχώρησαν 0,4% τον Ιούνιο 2022 σε μηνιαία βάση. H πτώση ήταν μικρότερη του 0,8% που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές