Μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 ή κατά 75 μονάδες βάσης θα ήταν μια λογική αύξηση για να μειωθεί ο πληθωρισμός εκτιμά η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι.

«Πρέπει να ανεβάσουμε το επιτόκιο τουλάχιστον στο ουδέτερο επίπεδο – που είναι γύρω στο 3% – λίγο πάνω από το 3% φέτος και λίγο περισσότερο πάνω από το 3% το επόμενο έτος», δήλωσε στο CNN International.

Διαβάστε επίσης: Federal Reserve: Τα πρακτικά μιλούν για αύξηση των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός καταγράψει σημαντική πτώση

Η στρατηγική «raise- and -hold»

Μόλις φθάσουν σε αυτό το επίπεδο, εξήγησε, τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτό που η ίδια αποκαλεί στρατηγική “raise-and-hold”. Η άποψη αυτή φαίνεται να αντιτίθεται στο πως βλέπουν οι αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που προσμένουν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν το 2023.

«Το χειρότερο πράγμα  για μια επιχείρηση ή για έναν  καταναλωτή είναι να ανεβαίνουν τα επιτόκια και στη συνέχεια να πέφτουν γρήγορα… Αυτό προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα» εξηγεί και προσθέτει. «Δεν έχω στο μυαλό μου μια μεγάλη πορεία των επιτοκίων σε σχήμα καμπούρας, όπου θα ανεβάσουμε πολύ γρήγορα τα επιτόκια φέτος και στη συνέχεια θα τα μειώσουμε επιθετικά το επόμενο έτος».

Η απόφαση της Fed για την αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, την απασχόληση και άλλες οικονομικές μετρήσεις, εξηγεί η Ντάλι. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι με την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση να δρα ως αντίθετος άνεμος στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το δεδομένο αυτό για να διασφαλίζουμε ότι δεν υπερβάλλουμε στην πολιτική μας»

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, είπε, και πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια αρκετά ώστε να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός -που τρέχει με ετήσιο ρυθμό 8,5% με βάση το ευρέως παρακολουθούμενο μέτρο του δείκτη τιμών καταναλωτή- δεν θα ενσωματωθεί στην οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή