Ράπισμα της Γερμανίας από το παγκόσμιο όργανο της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF) που επέκρινε έντονα το Βερολίνο, διότι έχει αποτύχει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την πάταξη φαινομένων ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ενδεικτικά αναφέρεται, στην έκθεση της, πως η Γερμανία έχει προχωρήσει σε ελάχιστες διώξεις τέτοιων υποθέσεων, παρά το γεγονός πως παραμένει ένα από τα κυριότερα χρηματοοικονομικά κέντρα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η FAFT, στην έκθεση της, καταρρίπτει την εικόνα της ακεραιότητας που θέλει να προβάλει η Γερμανία, καταγράφοντας μια σειρά αποτυχιών στον τρόπο δράσης της χώρας, με σημείο κλειδί την έλλειψη επαρκούς ελέγχου στη διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών και τον πολύ μικρό αριθμό διώξεων υποθέσεων ξεπλύματος.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Νέα εποπτική αρχή κατά των οικονομικών εγκλημάτων

Μόλις 1.000 διώξεις σε δύο χρόνια! 

Είναι χαρακτηριστικό πως, από το 2020, η Γερμανία έχει προχωρήσει σε μόλις 1.000 διώξεις υποθέσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος, παρά το γεγονός πως έχει διερευνήσει πάνω από 37.000 καταγγελίες.

Η Γερμανία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό τραπεζών από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε., καθώς οι Γερμανοί προτιμούν την χρήση μετρητών στις συναλλαγές τους σε ποσοστό που φτάνει έως και τα δύο τρίτα του συνόλου των συναλλαγών. Επίσης, δεν υπάρχει όριο στο μέγεθος των συναλλαγών που μπορεί να γίνει σε μετρητά. Πρόκειται για στοιχεία που, σύμφωνα με την FATF, ευνοούν παρατυπίες και περιπτώσεις ξεπλύματος.

Αναλόγως υπάρχουν κενά που μπορεί να οδηγήσουν σε παρατυπίες στις μεταφορές χρημάτων από τους μετανάστες. Η χώρα αριθμεί περίπου 11 εκατ. μετανάστες, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που χρησιμοποιούν συνήθως δίκτυα ανταλλακτηρίων και πρακτόρων για την αποστολή εμβασμάτων, εκτός του ελεγχόμενου περιβάλλοντος των τραπεζών.

Πρόβλημα εποπτείας 

Το πρόβλημα, εξάλλου, εντοπίζεται και στη φύση του εποπτικού μηχανισμού, καθώς υπάρχουν πάνω από 300 περιφερειακά όργανα, που δεν συντονίζονται και δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό. Αυτό ήταν κάτι που έχει αναγνωρίσει και το υπουργείο Οικονομικών δεδομένου πως, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, μελετά τη δημιουργία μιας νέας αρχής πάταξης του οικονομικού εγκλήματος που θα αναλάβει τις αρμοδιότητες που υπάρχουν σήμερα σε διαφορετικούς φορείς.

«Ασχολούμαστε με τα μικρά ψάρια, ενώ το μεγάλο ψάρι διαφεύγει» είχε σχολιάσει προ ημερών, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα.

Πρόσφατα δε, η FAFT ολοκλήρωσε μια αντίστοιχη αξιολόγηση στη Γαλλία, η οποία έλαβε πολύ καλύτερη βαθμολογία από τη Γερμανία. Για το λόγο αυτό το Βερολίνο θα τεθεί σε στενότερη επόπτευση από τον οργανισμό, που θα αξιολογεί σε ετήσια βάση την πρόοδο της χώρας στα σημεία που έχει επισημάνει πως χρειάζεται να προχωρήσει σε βελτιώσεις.

Σημειωτέον πως η FATF είναι ο διεθνής οργανισμός που συστάθηκε με στόχο την υιοθέτηση προτύπων και την προώθηση αποτελεσματικών μέτρων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και σχετικών απειλών κατά της ακεραιότητας του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή