Νέες διαστάσεις παίρνει η «μάχη» μεταξύ Σαράντηδων και Δωδώνης και κατ’ επέκταση μεταξύ του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία και του αμερικανικού fund CVC ως κυρίου μετόχου του πάλαι ποτέ συνεταιρισμού των Ιωαννίνων και ιδιοκτήτη της Vivartia.

Η κόντρα αυτή τη φορά λαμβάνει χώρα εκτός συνόρων και συγκεκριμένα στην Κύπρο.

Ο θεσσαλικός όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδερφών Σαράντη, γνωστός στο ευρύ κοινό ως «Όλυμπος», που σήμερα κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, χθες ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ιστορικής βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων «Κουρούσιης» στην Κύπρο.

Στην Κύπρο (Λεμεσός) βρίσκεται από το 2016 με εργοστάσιο χαλουμιού η Δωδώνη, ενώ φέτος ξεκίνησε την κατασκευή του δικού της εργοστασίου, επίσης χαλουμιού, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία.

Το νέο εργοστάσιο και η Κουρούσιης

Με συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, η δυναμικότητα της εγκατάστασης των αδελφών Σαράντη σε πλήρη ανάπτυξη (αναμένεται να επιτευχθεί σε 3-5 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας) θα ανέρχεται σε 180 τόνους γάλακτος/ημέρα.

Μέχρι όμως το νέο εργοστάσιο των Σαράντηδων στη Βιομηχανική Περιοχή Τσερίου της επαρχίας Λευκωσίας να πάρει μπρος, οι Έλληνες γαλατάδες επιδιώκουν αφενός να ισχυροποιήσουν την εμπορική τους δραστηριότητα στη μεγαλόνησο – και όχι μόνο – αλλά και να εξοικειωθούν με την παραγωγική διαδικασία του χαλουμιού στηρίζοντας τους Κύπριους κτηνοτρόφους και αποκτώντας συνεργασίες.

Εξ ου και η εξαγορά του 49% της βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων Ν. Θ. Κουρούσιης Λτδ, η οποία ιδρύθηκε το 1959 στη Βατυλή Αμμοχώστου από την Ιωάννη Κουρούσιη ως μια οικογενειακή επιχείρηση.

Μετά την τουρκική εισβολή, η εταιρεία επαναδραστηριοποιήθηκε το 1974 στην Κοφίνου, στην επαρχία Λάρνακας, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα. Παράγει μια σημαντική γκάμα γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, από 100% φρέσκο κυπριακό γάλα, μέσα από σύγχρονες παραγωγικές διαδικασίες.

Ο όμιλος των αδελφών Σαράντη, που εξαγόρασε πρόσφατα τις εγκαταστάσεις και το σήμα της ΑΓΝΟ, κατέχει αυτή τη στιγμή την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά μεταξύ των παραγωγικών εταιρειών γαλακτοκομικών με τζίρο το 2021 στα 427 εκατ. ευρώ έναντι 404 εκατ. ευρώ το 2020.

Στο 20% του τζίρου της Δωδώνης το χαλούμι

Την ίδια ώρα η δραστηριότητα στο χαλούμι αντιστοιχεί στο 20% του κύκλου εργασιών της Δωδώνης.

Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη εμφάνισε αυξημένο τζίρο το 2021 στα 141,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, ωστόσο «είδε» τα καθαρά κέρδη της να μειώνονται σημαντικά (από 5 εκατ. ευρώ το 2020 σε 1,2 εκατ. ευρώ το 2021) λόγω των ιστορικά υψηλών τιμών του πρόβειου γάλακτος, της ενέργειας και των υλικών συσκευασίας.

Ο διαγκωνισμός μεταξύ Σαράντηδων και Δωδώνης μετράει αρκετά χρόνια και έχει περάσει διάφορα στάδια.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία των αδελφών Μιχάλη και Δημήτρη Σαράντη είχε καταθέσει το 2012 προσφορά για την απόκτηση της Δωδώνης χωρίς να καταφέρει να την αποκτήσει.

Μεγάλες προοπτικές

Υπογραμμίζεται ότι το χαλούμι είναι το πρώτο σε εξαγωγές κυπριακό προϊόν αποτελούμενο αποκλειστικά από ντόπιες πρώτες ύλες.

Ενδεικτικά το 2021 έγιναν εξαγωγές 40 χιλιάδων τόνων που μεταφράζονται σε 265 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Fact.MR, η παγκόσμια αγορά τυριού χαλουμιού αναμένεται να φτάσει σε αποτίμηση σχεδόν 900 εκατ. δολαρίων μέχρι το τέλος του 2030, με μέση ετήσια αύξηση άνω του 12% μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις