Τι έλεγαν στη ΔΕΘ για τις υποκλοπές

Ως κίνηση αντιπερισπασμού και… απελπισίας, χαρακτήριζαν πολλά κυβερνητικά στελέχη, την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, να καταγγείλει παρακολούθηση του πρώην υπουργού και βουλευτή, Χρήστου Σπίρτζη.

Και μιλάμε για τα στελέχη που βρίσκονται στη ΔΕΘ εν αναμονή της σημερινής ομιλίας του πρωθυπουργού.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, και στη γραμμή του Μαξίμου, «δεν μπορεί να καλύψει ο θόρυβος που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη σήμερα. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η συγκυρία να πάει στον Αρειο Πάγο ο κ. Σπίρτζης, τώρα που η καρδιά της οικονομίας χτυπά στη Θεσσαλονίκη. Και που θα κληθεί ο πρωθυπουργός να απαντήσει αύριο και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων».

Διαβάστε επίσης: Σκρέκας: Έρχονται νέου τύπου επιδοτήσεις για το ρεύμα

Ουσιαστικά καταγγέλλουν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλησε με τον τρόπο αυτό να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει το ενδιαφέρον από τα θετικά μέτρα που θα ανακοινωθούν και θα κάνουν «γκελ» στην κοινωνία.

Στα Λαδάδικα ο πρέσβης

Πολλές οι αφίξεις στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά η στήλη «συνέλαβε» κάποιον που έκανε τα… νυχτοπερπατήματά του.

Ο λόγος για τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, τον ελληνοαμερικανό, Τζορτζ Τσούνη, ο οποίος μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, βρέθηκε στην πλατεία στα Λαδάδικα μαζί με την παρέα του.

Χαλαρός και με casual ντύσιμο, όπως συνηθίζει, ο Τσούνης, φάνηκε να ενημερώνεται για τη νυχτερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη η οποία είναι πάντα… έντονη.

Δεν κατάλαβαν οι περισσότεροι ποιος ήταν εκείνη τη στιγμή στα Λαδάδικα, αλλά η στήλη κατάφερε να τον «συλλάβει» και με το φωτογραφικό φακό.

Διαβάστε επίσης: Μαρινάκης στον Economist: Να επιταχύνουμε την πράσινη επανάσταση στη ναυτιλία

Ο προσηνής κύριος Ολάντ και η γαλλική βοήθεια

Πολύς ο κόσμος το βράδυ της Πέμπτης στο συνέδριο του Economist που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Και ιδιαίτερα ενδιαφέρον το πάνελ που στήθηκε με καλεσμένους τους Ν. Δένδια, Φρ. Ολάντ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Capital, Γ. Καλογηράτο.

Ο υψηλός προσκεκλημένος, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ολάντ, τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας όπως ήταν αναμενόμενο.

Ολοι έσπευσαν να βγάλουν φωτογραφίες δίπλα του, όλοι πήγαν να του μιλήσουν, κι αυτός ήταν προσηνής, απλός και απαντούσε με χαρά.

Ο Ολάντ που ξέραμε δηλαδή, πολύ απλός τύπος που μίλησε για όλα. Και για τις τουρκικές προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και για το γεγονός ότι η χώρα μας εξοπλίζεται… κι όχι μόνο με Rafale.

Μίλησε βεβαίως και για την προσπάθεια της Γαλλίας να κρατήσει την Ελλάδα όρθια στα χρόνια της κρίσης, κι όταν οι… Ολαντρέου ετοιμάζονταν για άτακτη χρεοκοπία. Ξέρουμε, άλλωστε, τις προσπάθειες του Ολάντ και της γαλλικής κυβέρνησης να «νουθετήσει» την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να γίνει «ανάχωμα» στις υπερβολικές και πολλές φορές απάνθρωπες απαιτήσεις της Γερμανίας, κυρίως του Σόιμπλε και λιγότερο της Μέρκελ.

Χαιρετούρες για τον Στέλιο Πέτσα

Ευκαιρία για χαιρετούρες με τον κόσμο, βρήκε το πρωί της Παρασκευής ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος βρέθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, λίγο προτού μιλήσει στο συνέδριο του Economist.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών πήγε σε πολλά τραπέζια και χαιρέτησε κόσμο, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που εξασφάλισε η στήλη. Αλλωστε, προεκλογική χρονιά έρχεται, έστω κι αν ο κ. Πέτσας θα κατέβει στην εκλογική περιφέρεια της Αττικής.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας πήγε και μίλησε στο συνέδριο του Economist λέγοντας μεταξύ άλλων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο στους ΟΤΕ, ώστε σήμερα οι δημότες να εκλέγουν δημάρχους με συγκεκριμένα προεκλογικά προγράμματα, τα οποία δεν θα λιμνάζουν στα δημοτικά συμβούλια», σημείωσε ο κ. Πέτσας. Λέτε να μας έστειλε το μήνυμα ότι θα αλλάξει και ο εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές;

Και γιατροί μερικής απασχόλησης

Μια είδηση σημαντική έβγαλε η πρώτη ημέρα του OT Forum. Μιλώντας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε ότι θα μπει στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου ρύθμιση για γιατρούς με… μπλοκάκια. Δηλαδή για τη δυνατότητα ιατρών του ιδιωτικού τομέα να προσφέρουν τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για συγκεκριμένες ώρες έναντι αμοιβής που θα προκαθορίζεται.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, όταν οι προκηρύξεις για συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών είναι άγονες, δηλαδή δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, θα μπορούν γιατροί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα να προσλαμβάνονται για συγκεκριμένες ανάγκες ως μερικής απασχόλησης.

Και ανέφερε το μεγάλο πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους που δεν μπορούν να βρεθούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων.

250 εκατ. τουρίστες στη δεκαετία της κρίσης

Ακούστε νούμερα για τον τουρισμό. Στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, την περίοδο 2010 – 2019, ήρθαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 250 εκατ. επισκέπτες και εισπράχθηκαν περί τα 170 δις ευρώ. Δηλαδή σχεδόν ένα ΑΕΠ μέσα σε μια δεκαετία όπου η Ελλάδα περνούσε τη μια χρεοκοπία πίσω από την άλλη.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στην συνέντευξη που παραχώρησε στο OT Forum ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Θέλησε έτσι να δείξει πόσο συνέβαλε ο τουρισμός στην στήριξη της οικονομίας.

Και όπως πρόβλεψε ο ίδιος, φέτος θα πιάσουμε σίγουρα τα 18,2 δις ευρώ σε έσοδα, μπορεί και τα 18,6 δις ευρώ, δηλαδή πάνω από τις τουριστικές εισπράξεις του 2019.

Περί επισιτιστικής κρίσης και κρέατος

Δεν θα έχουμε επισιτιστική κρίση, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα. Αυτό υποσχέθηκε χθες από το OT Forum ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς. Στη συνέντευξη που παραχώρησε, παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα, τόσο λόγω της ενεργειακής κρίσης, που έχει εκτοξεύσει τα κόστη σε αγρότες και κτηνοτρόφους, όσο και λόγω της κλιματικής αλλαγής που καταστρέφει παγκοσμίως παραγωγές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις.

Ο κ. Γεωργαντάς είπε επίσης ότι φέτος η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα στον κτηνοτροφικό τομέα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μην πούμε το ψωμί… ψωμάκι (έστω κι ακριβό), αλλά θα πούμε το κρέας… κρεατάκι αφού δεν θα συμφέρει ούτε και η μαζική εισαγωγή του.

Από τα Δεκεμβριανά σε Πολυχώρο Πολιτισμού

Ξέρει κανείς τη βίλα Λουμίδη; Κι όμως, οι κάτοικοι του Αμαρουσίου την γνωρίζουν καλά και μάλλον θετικά θα αντιμετώπισαν την ανακοίνωση της υπογραφής σύμβασης του δήμου με την ανάδοχο εταιρεία για την αποκατάσταση – αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου. Ο προϋπολογισμός ξεπερνά τις 900 χιλιάδες ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και τον δήμο για να μετατραπεί σε σύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού

Όπως διαβάζουμε, το σπίτι είναι διώροφο και κτίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα ενώ συνδέθηκε με τραγικές στιγμές της ιστορίας και συγκεκριμένα με τα Δεκεμβριανά του 1944 και την εκτέλεση των αδερφών Φραντζεσκάκη.

Έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1993, όταν επί δημαρχίας Παναγιώτη Τζανίκου τέθηκαν υπό καθεστώς κρατικής προστασίας 26 κτίσματα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Το σπίτι ήταν ακατοίκητο κατά τις τελευταίες δεκαετίες και σταδιακά άρχισε να καταρρέει η σκεπή του, ενώ ο ευρύς κήπος στην μπροστινή πλευρά του έγινε υπαίθριος σκουπιδότοπος.

Τον Αύγουστο του 2021, στο κτήριο ξέσπασε φωτιά που επέφερε ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές.

Πωλητήριο σε οικόπεδο δίπλα στην Ακρόπολη

Ένα από τα τελευταία αδόμητα οικόπεδα στην περιοχή Φιλοπάππου, στο Κουκάκι, του Δήμου Αθηναίων βγάζει σε προς πώληση η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.

Πέραν της μοναδικότητας του ακινήτου, το οποίο μπορεί κυριολεκτικά να είναι το τελευταίο επί της οδού Παναιτωλίου φάτσα στον λόφο Φιλοπάππου και δίπλα στην Ακρόπολη, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην τιμή σε σχέση με το μέγεθος του οικοπέδου.

Πρόκειται για οικόπεδο εμβαδού περίπου 150 τ.μ. εντός του οποίου υφίσταται κτίσμα (ισόγειο και υπόγειο), για το οποίο έχει εκδοθεί άδεια κατεδάφισης.

Με βάση τους ειδικούς όρους του διαγωνισμού, η τιμή εκκίνησης, δηλαδή το ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου ανταλλάγματος, ορίζεται στο ποσό των 860.000 ευρώ, ήτοι 5.686 ευρώ ανά τ.μ.

Το βήμα του διαγωνισμού, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό αύξησης εκάστης προσφοράς επί της ανώτατης ήδη υφιστάμενης προσφοράς, ορίζεται ίσο με 5%.

Μια μεγάλη επένδυση 350 εκατ. στην Τρίπολη

Έπρεπε να φτάσουμε στο 2022 και στην ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για να δρομολογηθεί η λειτουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής πρώτων υλών για φάρμακα στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, τα πάντα προέρχονταν από εξαγωγές, εκ των οποίων το 90% από τις μεγάλες ασιατικές αγορές, επιδρώντας αρνητικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Πριν λίγες ημέρες τέθηκαν οι βάσεις για μία επένδυση της τάξης των 350 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας, που αφορά σε πρώτη φάση την κατασκευή βιομηχανικού συγκροτήματος παραγωγής φαρμάκων και δραστικών υλών ξηρών ενέσιμων φαρμάκων στην Τρίπολη.

Ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα υπερδιπλασιαστεί έως και το 2027, με βάση τους σχεδιασμούς της DEMO. Από αυτά τα 80 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τραπεζική χρηματοδότηση και επιδοτήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, συντελώντας καθοριστικά για τη λήψη της απόφασης να πραγματοποιηθεί το έργο.

Αναφερόμενος στο θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι η προστιθέμενη αξία της συγκεκριμένης επένδυσης έγκειται τόσο στο γεγονός ότι από την υλοποίησή της θα δημιουργηθούν 450 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα ενισχυθούν οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας.

Γέμισε… κελεμπίες η ΔΕΘ

Οι προετοιμασίες χθες για τα επίσημα εγκαίνια της ΔΕΘ ήταν στο φουλ, όμως, πολλά περίπτερα είχαν ήδη στηθεί και ήταν εντυπωσιακά. Ξεχωρίσαμε αυτό του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και αυτό της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, από την πλευρά του κράτους.

Βεβαίως, μεγάλο ήταν και το περίπτερο του επίτιμου προσκεκλημένου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και αν θέλετε να ρωτήσετε πώς ήταν το κλίμα;

Πανηγυρικό ήταν, με προσδοκίες για οικονομική – επιχειρηματική ώσμωση με τους Αραβες και με την ελπίδα να έρθουν πολλά πετροδολάρια στη χώρα μας.

Εννοείται ότι τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και η Διεθνής Εκθεση γέμισαν από… κελεμπίες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories