Με κέρδη κατάφεραν τελικά να κλείσουν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς ξεπέρασαν τις αρχικές ανησυχίες μετά το διάγγελμα Πούτιν, ενώ βρήκαν στηρίξεις από το θετικό κλίμα που επικράτησε σήμερα στη Wall Street, ενόψει της νομισματικής απόφασης της Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,9%, από -0,4% ενδοσυνεδριακά, με τον κλάδο των ταξιδίων όμως να χάνει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,63% στις 7.237 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,76% στις 12.767 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,87% στις 6.031 μονάδες.

Η κρατικοποίηση της Uniper

Στο επίκεντρο της αγοράς ήταν η τελική απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για κρατικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου Uniper, αγοράζοντας το μερίδιο της φινλανδικής Fortum, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, όπως ανακοινώθηκε από τα τρία εμπλεκόμενα μέρη. Η μετοχή της Uniper έχασε 34%, ενώ η Fortum κέρδη πάνω από 9%.

Η γερμανική κατασκευάστρια όπλων Rheinmetall συνέχισε την ανοδική της πορεία, σημειώνοντας άνοδο 9,7%. Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας έχουν συνάψει σύμβαση με την εταιρεία για την αγορά συνολικά 48 φορτηγών δεξαμενών καυσίμων για χρήση σε πολλά αεροδρόμια του Γερμανικού Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Γεωπολιτικές εντάσεις

Πέραν της σημερινής εικόνας όμως, οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε μερική επιστράτευση. Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε στη Δύση ότι η Ρωσία διαθέτει σύγχρονα όπλα καταστροφής, λέγοντας: «Δεν μπλοφάρω».

Σε αναμονή των ανακοινώσεων της Federal Reserve

Επίσης, οι αγορές αναμένουν και την ανακοίνωση από το διοικητικό συμβούλιο της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής, με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για να σταματήσει η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Αν και οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν μέχρι στιγμής επιβραδύνει την οικονομία – κυρίως τον τομέα της στέγης -, ο αντίκτυπός τους στον πληθωρισμό είναι πολύ πιο αβέβαιος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές