Στο υψηλότερο επίπεδο του εύρους διακύμανσης της εκτιμάται πως θα οριστεί η τιμή εκκίνησης της μετοχής της Porsche AG, κατά την πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης της την Πέμπτη. Με τον τρόπο αυτό η κεφαλαιοποίηση της γερμανικής εταιρείας θα εκτιναχθεί έως και στα 75 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας την σε μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εισαγωγές που έχουν γίνει  ποτέ στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

Η τάση φάνηκε ήδη από την υπερκάλυψη της δημόσιας προσφοράς, ύψους 9,4 δισ. ευρώ, για το 12,5% της εταιρείας μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Ο μητρικός όμιλος της Volkswagen έχει ανακοινώσει πως το εύρος της τιμής της μετοχής της Porsche ορίζεται στα 76,50 με 82,50 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Porsche: Ηλεκτρικά 4 στα 5 οχήματα που θα πουλάει ως το 2030

Εντυπωσιακή ζήτηση 

Με δεδομένη την τεράστια ζήτηση, όλες οι προσφορές που θα κινηθούν κάνω από το ανώτατο εύρος της τιμής θα απορριφθούν. Το βιβλίο των προσφορών κλείνει τα μεσάνυχτα της 28ης Σεπτεμβρίου, ενώ μία ημέρα μετά θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Συνολικά θα διατεθούν 911 εκατ. μετοχές, 455,5 εκατ. προνομιούχες και 455,5 εκατ. κοινές. Ανάμεσα στους διεκδικητές της πίτας είναι τα αραβικά fund του Qatar Investment Authority και το ADQ του Άμπου Ντάμπι, η επενδυτική T Rowe Price και η Norges Bank.

Αναλυτές δηλώνουν εντυπωσιασμένοι με το μέγεθος της επιτυχίας για τον γερμανικό όμιλο, δεδομένου πως έτερες δημόσιες προσφορές από εταιρείες πολυτελών οχημάτων, όπως η Aston Martin και η Ferrari, έχουν τύχει πολύ χαμηλότερης ανταπόκρισης.

Δημόσια προσφορά με… πρωτιές 

Με την πρεμιέρα της στην ανώτατη τιμή της, η εισαγωγή της Porsche θα αναδειχτεί στη δεύτερη υψηλότερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο γερμανικό χρηματιστήριο και η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη από το 1999, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τη γερμανική πρωτιά είχε μέχρι σήμερα η ύψους 13 δισ. δολαρίων εισαγωγή της Deutsche Telekom, το 1996.

Από τη διάθεση του 12,5% της Porsche, η μητρική VW θα αποκομίσει από 8,7 έως 9,4 δισ. δολάρια. Από τα χρήματα αυτά, έχει δηλώσει πως περίπου τα μισά θα διατεθούν για ένα μεμονωμένο έκτακτο μέρισμα προς τους μετόχους και τα υπόλοιπα κονδύλια θα αξιοποιηθούν για την πράσινη μετάβαση της εταιρείας και την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Καστέλ: Οι παλιομοδίτικες συνήθειες του μυστικοπαθούς δισεκατομμυριούχου του κρασιού «θολώνουν» τη διαδοχή
Διεθνή |

Ο μυστικοπαθής κροίσος Καστέλ, οι παλιομοδίτικες συνήθειες του και τα προβλήματα στη διαδοχή

Έχτισε μια παγκόσμια αυτοκρατορία κρασιού και μπύρας από ένα μικρό εμπορικό φυλάκιο στο Μπορντό, αλλά σε ποιον ανήκει στην πραγματικότητα η επιχείρηση και τι θα συμβεί μετά τον θάνατο του 96χρονου;