Δύσκολες εποχές για όσους αναζητούν φοιτητική στέγη σε λογικές τιμές στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας. Φέτος τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 5,9% σε σχέση με το 2021, όπως προκύπτει από έρευνα που παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία συμβούλων MLP από κοινού με το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας με έδρα την Κολωνία (IW). Οι συντάκτες της έρευνας έχουν συγκρίνει τα ενοίκια σε 38 πόλεις της Γερμανίας και καταγράφουν αυξήσεις παντού. Μάλιστα η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο Βερολίνο, με +18,5% μέσα σε έναν χρόνο! Μάλλον αποτελούν παρελθόν οι «καλές εποχές», στις οποίες πολλοί φοιτητές προτιμούσαν το Βερολίνο για τα φθηνά ενοίκιά του, αλλά και για έναν πιο εναλλακτικό και μποέμ τρόπο ζωής.

«Όσο ανεβαίνουν οι τιμές της ενέργειας, τόσο αυξάνεται συνολικά η ζήτηση για κατοικίες πιο μικρές και πιο οικονομικές», δηλώνει ο αναλυτής του IW Μίχαελ Βόιγκτχεντλερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). «Επιπλέον», επισημαίνει, «λόγω της σημαντικής ανόδου των επιτοκίων το τελευταίο διάστημα, πολλοί από τους επίδοξους αγοραστές αρχίζουν τώρα να αλλάζουν γνώμη και να προσανατολίζονται περισσότερο στην ενοικίαση, κάτι που ασφαλώς αυξάνει τη ζήτηση και οξύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στην αγορά φοιτητικής στέγης».

Διαβάστε επίσης: Φοιτητική στέγη: Στα ύψη οι τιμές ενοικίων – Προβλήματα και ελλείψεις στις φοιτητικές κατοικίες [Πίνακες]

Ακριβές και οικονομικές επιλογές

Η πιο ακριβή επιλογή για τους φοιτητές παραμένει, για μία ακόμη χρονιά, το Μόναχο. Άλλωστε πρόκειται για την πόλη με το πιο ακριβό real estate σε όλη τη Γερμανία, αν εξαιρέσουμε την κοσμική νήσο Sylt στη Βόρεια Θάλασσα, δημοφιλή προορισμό διακοπών για τους «επώνυμους». Μία επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στο Μόναχο, κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης, στοιχίζει κατά μέσο όρο 787 ευρώ μηνιαίως. Ακολουθεί κατά πόδας η Στουτγάρδη, όπου η αντίστοιχη γκαρσονιέρα τιμάται 786 ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση, μετά τις συνεχείς αυξήσεις των τελευταίων ετών, βρίσκεται πλέον το Βερολίνο με 718 ευρώ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για αυτό που κατά λέξη μεταφράζεται ως «ζεστό ενοίκιο» (Warmmiete) και περιλαμβάνει όχι μόνο το μίσθωμα του ακινήτου καθεαυτό, καθώς και ορισμένα άλλα έξοδα (νερό, κοινόχρηστα, καλωδιακή σύνδεση τηλεόρασης, αποκομιδή απορριμμάτων, αλλά συνήθως όχι τη θέρμανση ή το ηλεκτρικό ρεύμα).

Πολύ χαμηλότερες είναι οι τιμές στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας. Για παράδειγμα στη Λειψία, όχι πολύ μακριά από το Βερολίνο, το ενοίκιο για αντίστοιχη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. δεν ξεπερνά τα 383 ευρώ. Στο Μαγδεμβούργο κυμαίνεται στα 303 ευρώ και στο Κέμνιτς της Σαξονίας στα 224 ευρώ. Υπάρχει όμως και μία άλλη εναλλακτική επιλογή, ιδιαίτερα δημοφιλής για πρωτοετείς φοιτητές που ενδιαφέρονται όχι μόνο για τη στέγασή τους, αλλά και για …νέες γνωριμίες: η συγκατοίκηση με άλλους, τουλάχιστον δύο ή τρεις, πολλές φορές σε κτίρια παλαιότερης κατασκευής, με κοινόχρηστο μπάνιο και κουζίνα. Ακόμη και σε αυτές τις «κοινότητες συγκατοίκησης» (Wohngemeinschaften), οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 9,4% τον τελευταίο χρόνο. Στο ταπεινό Κέμνιτς ένα δωμάτιο στοιχίζει κατά μέσο όρο 186 ευρώ, ενώ στο Μόναχο 545 ευρώ.

Πώς μπορεί ο φοιτητής να αυξήσει το εισόδημά του;

Και στη Γερμανία οι γονείς καλύπτουν, κατά κανόνα, τα έξοδα για τις σπουδές των παιδιών. Όμως πολλοί φοιτητές, αν όχι οι περισσότεροι, εργάζονται. Είτε γιατί οι γονείς τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσουν, είτε γιατί οι ίδιοι επιθυμούν να βελτιώσουν τα έσοδά τους με περιστασιακές δουλειές, για παράδειγμα ως σερβιτόροι ή πωλητές, είτε για να αποκτήσουν επαγγελματικές εμπειρίες. Το πρόβλημα είναι, λέει o διευθυντής της εταιρείας συμβούλων MLP Ούβε Σρέντερ-Βίλντμπεργκ, ότι «οι φοιτητές μόλις τώρα αρχίζουν να στέκονται πάλι στα πόδια τους, γιατί με την πανδημία είχαν χαθεί πολλές δουλειές από αυτές που αναλαμβάνουν συνήθως». Αποτέλεσμα: «Από το 2018 μέχρι το 2020 το μηνΐαίο διαθέσιμο εισόδημα του φοιτητή μειώθηκε από τα 1.000 στα 950 ευρώ».

Μία λύση είναι το φοιτητικό επίδομα (BaföG), που δεν επαρκεί για όλα τα έξοδα, αλλά αποτελεί σημαντική βοήθεια, ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους. Πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του επιδόματος κατά περίπου 10%. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν αρκεί, προειδοποιεί ο διευθυντής της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας, Ματίας Άνμπουλ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «οι φοιτητές βρίσκονται σε αδιέξοδο που απειλεί την οικονομική τους επιβίωση, καθώς αντιμετωπίζουν μία έκρηξη των τιμών στην ενέργεια, στη φοιτητική στέγη, αλλά και στα τρόφιμα».

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, AFP)

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή