Στο 10,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο, επιστρέφοντας στο ρεκόρ 40 ετών του Ιουλίου, μετά από την πτώση που σημείωσε τον Αύγουστο στο 9,9%.

Το νέο ύψος του δείκτη τιμών καταναλωτή –πάνω από το 10% που προέβλεψαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters- αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη κρίση του κόστους ζωής που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα και με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις που προκάλεσαν αναστάτωση στις αγορές και έντονο προβληματισμό για αστάθεια της οικονομίας της χώρας.

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών ήταν η κατηγορία που πυροδότησε περισσότερο τον πληθωρισμό των Σεπτέμβριο, καθώς αυξήθηκε κατά 14,5%, το μεγαλύτερο άλμα από τον Απρίλιο του 1980.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Όλες οι αλλαγές στον «μίνι προϋπολογισμό»

Με την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό, η ισοτιμία της  λίρας έπεσε κάτω από τα 1,13 δολάρια.

Ύφεση προ των πυλών

Η οικονομία της Βρετανίας κινδυνεύει να εισέλθει σε ύφεση, την ίδια στιγμή που η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια για να ελέγξει την εκτίναξη του πληθωρισμού. Ο διοικητής της Τράπεζας Άντριου Μπέιλι δήλωσε το Σάββατο ότι πιστεύει ότι θα χρειαστεί μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στις αρχές Νοεμβρίου.

Η νέα εξέλιξη στον πληθωρισμό θα επηρεάσει τις επικείμενες αποφάσεις πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία προτίθεται να προχωρήσει σε πώληση μέρους από τα κρατικά της ομόλογα από την 1η Νοεμβρίου.

Η «στροφή» Τρας

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα, ο νέος βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, «ξήλωσε» επί της ουσίας τον μίνι προϋπολογισμό του Κουάσι Κουαρτέγκ, ανακοινώνοντας ότι καταργεί τη μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 20% στο 19%, καθώς και τις περικοπές στους φορολογικούς συντελεστές των μερισμάτων, την ανατροπή των μεταρρυθμίσεων εκτός μισθοδοσίας, την απαίτηση ΦΠΑ για τους τουρίστες και το πάγωμα στους φόρους αλκοολούχων ποτών.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Τρας επιχείρησε να εκτονώσει τις ανησυχίες της αγοράς και να ανακτήσει μέρος της αξιοπιστίας της η οποία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τις αρχικές εξαγγελίες του Κουαρτένγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή