Αυλαία ρίχνει απόψε ο ετήσιος κύκλος των αξιολογήσεων της Ελλάδας για το 2022 με την έκθεση του οίκου S&P. Εν μέσω των υψηλών αποδόσεων στο 10ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο, η οποία ξεπερνά το ψυχολογικό όριο του 5%, ο οίκος θα δώσει «ετυμηγορία» για τις προοπτικές της χώρας κατά το επόμενο έτος, το οποίο θα κινείται σε κλίμα εκλογών.

Με το ραντεβού του S&P – και αναλόγως της αξιολόγησης και των συνθηκών στις αποδόσεις των ομολόγων – ο ΟΔΔΗΧ επεξεργάζεται την επανέκδοση ομολόγου κατά το επόμενο δίμηνο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θέλει να δώσει το παρόν και να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να δανειστεί – αν και δεν υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης- παρά τις δύσκολες διεθνείς συνθήκες.

Διαβάστε επίσης – Πώς αντιδρούν οι αγορές στην παραίτηση της Τρας

Νέος δανεισμός από τον ΟΔΔΗΧ

Το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζουν εξάλλου νέο δανεισμό 7-10 δισ. ευρώ το 2023 και πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων 2,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Στο σχεδιασμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του υπουργείου Οικονομικών είναι ο προγραμματισμός του επόμενου έτους να είναι περιορισμένος, και ο δανεισμός να κυμανθεί στα επιπεδα του 2022, εξαιτίας των αυξημένων αποδόσεων στις αγορές. Αυτό μεταφράζεται σε περί τα 7-10 δισ. Ευρώ, ενώ στο τραπέζι μπαίνει ξανά η έκδοση ελληνικού “πράσινου” ομολόγου, η οποία αναβλήθηκε λόγω των διεθνών συγκυριών.

Διαβάστε επίσης – Moody’s: «Φρενάρει » η ελληνική οικονομία το 2023 – Τι λέει για τις εκλογές

Έτσι, μπορεί να μην αναμένονται εκπλήξεις ως προς την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, όμως, οι αγορές και το υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τα μηνύματα του οίκου S&P. Τα θετικά μηνύματα μπορεί να δώσουν το πράσινο φως για μία ενδεχόμενη επανεκδοση το προσεχές διάστημα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η πορεία του χρέους, του τραπεζικού τομέα και φυσικά οι χρησμοί του οίκου για τις επικείμενες αναβαθμίσεις, με στόχο την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Διαβάστε επίσης – DBRS – Moody’s: Σταθερή η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Χωρίς εκπλήξεις

Εκπλήξεις δεν αναμένονται παντως από τους οίκους το προσεχές διάστημα, καθώς οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς δείχνουν οι αναβαθμίσεις της Ελλάδας να έρχονται μετά τις εκλογές του 2023,και λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη μακροοικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη. Εξάλλου, ο S&P αναβάθμισε την Ελλάδα πολύ πρόσφατα, μόλις τον Απρίλιο του 2022, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, σε ΒΒ+, από ΒΒ με θετική προοπτική. Ο οίκος Fitch στις 14 Οκτωβρίου διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική (ΒΒ), με θετικό outlook. Η Moody’s τον Σεπτέμβριο επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Ba3 της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές και η DBRS στο «BB high», με σταθερό outlook.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία