Τεράστια παραμένει η απόκλιση των στοιχείων των ανέργων που κατέγραψαν για το μήνα Σεπτέμβριο η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ (τέως ΟΑΕΔ). Και οι δύο υπηρεσίας καταγράφουν αποκλιμάκωση του προβλήματος, ωστόσο η μεταξύ τους διαφορά είναι δυσθεώρητη, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ «μετράει» 556.324 ανέργους και η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) 883.473 εγγεγραμμένους στα μητρώα της. Η μεταξύ τους απόκλιση αγγίζει τις 327.149 άτομα δηλαδή η ΔΥΠΑ καταγράφει ποσοστό ανέργων υψηλότερο κατά 37% από αυτό της ΕΛΣΤΑΤ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η καταγραφή των στοιχείων από τον Οκτώβριο και μετά, καθώς πλέον τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση για την διαγραφή από τα μητρώα της ΔΥΠΑ των ανέργων που αρνούνται τρείς φορές την πρόταση εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ανεργία των νέων

Πάντως κατά το μήνα Σεπτέμβριο το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 11,8%, έναντι του αναθεωρημένου προς τα πάνω 13,3% τον Σεπτέμβριο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, υπήρξε οριακή μείωση του ποσοστού της ανεργίας κατά 0,3%. Ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε σε 556.324 σημειώνοντας μείωση κατά 65.121 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 (-10,5%) και κατά 8.449 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 (-1,5%).

Διαβάστε επίσης: Εργασία: Πιο ευέλικτη και υβριδική μετά την πανδημία

Αντιστοίχως, η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε για το Σεπτέμβριο 883.473 εγγεγραμμένους άνεργους αναζητούντες εργασίας. Από αυτούς 517.934 άτομα (ποσοστό 58,62%) είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι λιγότεροι κατά 55.123 άτομα (μείωση κατά 5,84%) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 και επίσης λιγότεροι κατά 57.827 άτομα (μείωση 6,1%) σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τα μέτρα

Στο μεταξύ τέθηκαν σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο οι ριζικές αλλαγές και ποινολόγιο που θα εφαρμόζεται στους εγγεγραμμένους ανέργους του της ΔΥΠΑ στην περίπτωση που δεν αποδέχονται προτεινόμενες θέσεις εργασίας. Οι παραβάτες θα χάνουν το επίδομα, θα διαγράφονται και θα καταβάλλουν και πρόστιμο που ξεκινά από 500 ευρώ και φτάνει έως και 10.000 ευρώ ανάλογα με το εύρος της παράβασης και την επανάληψή της.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα ο εγγεγραμμένος άνεργος θα διαγράφεται από τα Μητρώα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) για δύο χρόνια, εφόσον του προσφερθούν τρεις κατάλληλες δουλειές, (που θα τις έχουν επιλέξει οι εργασιακοί σύμβουλοι) και τις απορρίψει και τις τρεις.

Ποινές και αναδρομική επιστροφή επιδομάτων επιφέρει η εγγραφή και παραμονή του ανέργου στο ψηφιακό μητρώο, ενώ ταυτοχρόνως απασχολείται με σύμβαση ή σχέση εργασίας ή ασκεί επάγγελμα ή δεν έχει διακόψει το επάγγελμά του. Επίσης εφόσον είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο και αρχίσει να απασχολείται χωρίς να δηλώσει την απασχόλησή του, αμέσως στη ΔΥΠΑ.

Οι υποχρεώσεις των ανέργων θεσπίστηκαν με το νόμο 4921/2022 («δουλειές ξανά») του υπουργείου Εργασίας, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα παράνομης λήψη παροχών από τη ΔΥΠΑ, αλλά και για να ξεκαθαρίσει το μητρώο ανέργων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας