Σε νέα εποχή μπαίνει το κτηριακό απόθεμα της χώρας. Οι οπτικές ίνες και οι έξυπνοι μετρητές έρχονται. Οι παρωχημένες κεραίες τηλεόρασης που καταστρέφουν τον ορίζοντα στις πόλεις μας φεύγουν. Μέσω του SmartReadinessVoucher, τα κτήρια που ζούμε κι εργαζόμαστε ανοίγουν το παράθυρο της «έξυπνης ετοιμότητας» για δικτυακές υποδομές νέας γενιάς. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμούς 148,4 εκατ. ευρώ, που προβλέπει κουπόνι επιδότησης, μπαίνει σε τροχιά με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Περίπου 120.000 κτήρια πρόκειται να γίνουν smartready μέσω του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υποψήφια θα είναι, βάσει της σχετικής χαρτογράφησης, κτήρια από τα οποία διέρχεται ή πρόκειται να διέρχεται ως το 2026 ευρυζωνικό δίκτυο με ταχύτητες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1Gbps, καθώς και όποιο κτήριο βρίσκεται σε απόσταση ως 1000 μέτρα από τα παραπάνω. Μέσω του κουπονιού, θα αντισταθμιστεί μέρος του κόστους εργασιών για την εγκατάσταση των απαραίτητων υποδομών που θα διευκολύνουν τη μετατροπή ενός κτηρίου σε έξυπνο. Δεν εμπίπτουν στο αντικείμενο της δράσης κτήρια φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Ταμείο Ανάκαμψης: Οπτικές ίνες στα σχολεία για υψηλές ταχύτητες ίντερνετ

Γιατί η Ελλάδα υστερεί σε υποδομές νέας γενιάς

Εν μέσω των περιορισμών της πανδημίας, έγινε ιδιαίτερα αισθητή η υστέρηση της χώρας μας σε τέτοιες υποδομές νέας γενιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον δείκτη DESI του 2021, η κάλυψη σταθερών δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 10% έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 59%, ενώ η διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps είναι μόλις 3% έναντι 34% στην Ε.Ε. Οι επιδόσεις αυτές κατατάσσουν την Ελλάδα στην 27η θέση μεταξύ των κρατών – μελών, ως προς τον υποδείκτη Συνδεσιμότητας.

Το έλλειμμα αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα και το υψηλό κόστος εγκατάστασης για τέτοιες υποδομές, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος των ίδιων των ευρυζωνικών υπηρεσιών που οδηγεί σε μειωμένη ζήτηση. Το πρόγραμμα για την έξυπνη ετοιμότητα των κτηρίων μαζί με προγράμματα ενίσχυσης της ζήτησης, όπως το SFBB και το πολυαναμενόμενο UFBB, αναμένεται να συμβάλλουν στην κάλυψη ενός μέρους αυτού του κενού. Εκτιμάται ότι η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων στη χώρα μπορεί να υπερβεί το 10% ως το 2026, δημιουργώντας πλέον μια κρίσιμη μάζα συνδρομητών που θα μπορεί να στηρίξει την περαιτέρω διείσδυση των υπηρεσιών, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη των δικτύων.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις

Τι σημαίνει εν προκειμένω έξυπνο κτήριο; Οι δικαιούχοι του voucher θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν δίκτυα οπτικών ινών και συνοδού εξοπλισμού εντός του κτηρίου ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων. Επίσης, θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλιές ατομικές κεραίες λήψης τηλεοπτικού σήματος, αφού τις ξηλώσουν και τις απομακρύνουν από ταράτσες και δώματα, με νέα κεντρική κεραία.

Προβλέπεται, τέλος, η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτηρίου.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Ετοιμότητα Υποδομών για Έξυπνα Κτήρια» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα υλοποιηθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Όπως ορίζεται στη σχετική τροπολογία, επιλέξιμα είναι όλα τα κτήρια εντός των περιοχών παρέμβασης, όπως νομίμως εκπροσωπούνται από́ τους διαχειριστές τους, δηλαδή είτε τον ιδιοκτήτη  της μονοκατοικίας, είτε τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι αιτήσεις

Οι διαχειριστές είναι αυτοί που θα επιλέξουν ποιος θα αναλάβει τις απαραίτητες εργασίες, που ως επί το πλείστον είναι έργα πολιτικού μηχανικού, από το Μητρώο Εγκαταστατών και αυτός θα υποβάλλει την αίτηση χρηματοδότησης για λογαριασμό τους. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία θα αναπτύξει, θα τηρεί και θα διαχειρίζεται η ΚτΠ.

Οι εγκαταστάτες θα διαθέτουν προσωπικούς κωδικούς στην πλατφόρμα, προκειμένου να αυθεντικοποιούνται για να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να αιτούνται την έκδοση του voucher. Ο έλεγχος των προϋποθέσεων συμμετοχής θα γίνεται από την ΚτΠ κι εφόσον επιβεβαιωθεί η επιλεξιμότητα των τελικών δικαιούχων, αυτοί θα λαμβάνουν την επιχορήγηση.

Οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος, τα αρμόδια όργανα θα ορισθούν, όπως προβλέπεται στην τροπολογία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επίσης, με την ίδια απόφαση θα καθοριστούν η σύσταση και οι λεπτομέρειες λειτουργίας του Μητρώου Εγκαταστατών, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι απαραίτητες διαλειτουργικότητες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια του προγράμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης