Περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων έχει μπροστά της η Federal Reserve σύμφωνα με την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστώνης, Σούζαν Κόλινς, η οποία πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η πορεία που θα ακολουθήσει η Fed σε σχέση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις  δεν θα πλήξει πολύ άσχημα την αμερικανική οικονομία.

«Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών παραμένει η τρέχουσα επιτακτική ανάγκη και είναι σαφές ότι υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει», τόνισε η Κόλινς στην ομιλία της σε συνέδριο για την αγορά εργασίας. «Αναμένω ότι αυτό θα απαιτήσει πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων και μετά θα ακολουθήσει μια περίοδο διατήρησης των επιτοκίων σε επαρκώς περιοριστικό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε.

Διαβάστε επίσης: Federal Reserve: Πιο μικρές και πιο πολλές αυξήσεις επιτοκίων

Η Κόλινς, η οποία έχει δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων, δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δεν έχουν αλλάξει την άποψή της για το τι πρέπει να κάνει η Fed μακροπρόθεσμα.

Μονόδρομος για τη Fed

Παρόλα αυτά, η πρόεδρος της τράπεζας ελπίζει ότι η Fed μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην οικονομία. Πολλοί φοβούνται ότι ο δρόμος που ακολουθεί η Oμοσπονδιακή Τράπεζα θα οδηγήσει πιθανότατα σε άνοδο της ανεργίας, ενδεχομένως σε υψηλά ποσοστά, και την οικονομία σε ύφεση.

«Παρά το γεγονός ότι είμαι ρεαλίστρια όσον αφορά τους κινδύνους, εξετάζω τις τρέχουσες συνθήκες και παραμένω αισιόδοξη ότι υπάρχει ένας δρόμος για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών με μια επιβράδυνση της αγοράς εργασίας που συνεπάγεται μόνο μια μέτρια αύξηση του ποσοστού ανεργίας» είπε χαρακτηριστικά.

Η Κόλινς σημείωσε ότι η κατανόηση της σχέσης μεταξύ πληθωρισμού και ανεργίας έχει γίνει πιο περίπλοκη στον απόηχο της πανδημίας.

«Μια πρόκληση για την τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι να προσδιοριστεί αν οι αλλαγές στη σχέση μεταξύ του ποσοστού ανεργίας και άλλων μεταβλητών της αγοράς εργασίας προέρχονται από προσωρινές επιπτώσεις της πανδημίας ή από πιο μακροχρόνιες τάσεις της αγοράς εργασίας που μπορεί να έχει επηρεάσει η πανδημία» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή