Την στρατηγική της κυβέρνησης για ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο εξαγωγής φυσικού αερίου αλλά και πράσινης ενέργειας παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα σε διεθνές συνέδριο για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι ήδη οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την χώρα μας έχουν φτάσει φέτος στα 2,5 δισεκ. κυβικά μέτρα έναντι 0,7 πέρυσι, ενώ οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται με την προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής στην Ρεβυθούσα, που αυξάνει την δυναμικότητα του σταθμού κατά 65%.

«Η δυναμικότητα των σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της χώρας μας μπορεί να φτάσει στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε ο υπουργός. Τόνισε δε ότι η διασύνδεση με την Βουλγαρία μπορεί να επεκτείνει τον εφοδιασμό με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο μέσω Ελλάδας μέχρι και της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Στον τομέα του ηλεκτρισμού στάθηκε ιδιαίτερα στις νέες διασυνδέσεις με την Βουλγαρία, την Αίγυπτο και την Κύπρο, ενώ επανέλαβε την πρόταση που διατύπωσε η κυβέρνηση για απευθείας σύνδεση με την Αυστρία και τη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Εισαγωγές ρεκόρ ρωσικού LNG στην Ευρώπη

«Στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση από ένα και μοναδικό προμηθευτή», σημείωσε ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι χρειάζονται κοινή πλατφόρμα αγορών από την Ευρωπαΐκή Ένωση που θα αυξήσει την διαπραγματευτική δυνατότητα της ΕΕ, καθώς και μακροπρόθεσμα συμβόλαια προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Σκρέκας επανέφερε την πρόταση για δημιουργία κεντρικού μηχανισμού οικονομικής στήριξης των κρατών -μελών, των πολιτών και των επιχειρήσεων από την ΕΕ. «Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάνει ανταγωνιστικότητα, πολλές επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή τους ή κλείνουν, έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας», ανέφερε ο κ. Σκρέκας. Διευκρίνισε ότι η πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα διασφαλίζει χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένει στο τραπέζι. «Δεν θα ησυχάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν δεν το πετύχουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια