Oι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ επί πρώην προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζουν τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες, αποφάνθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Ο Τραμπ είχε διατυπώσει μια σειρά από ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια της χώρας του όταν ανακοίνωσε τους νέους δασμούς το 2018, πυροδοτώντας ένα κύμα εμπορικών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.

Ο ΠΟΕ ωστόσο, περίπου τέσσερα χρόνια, μετά απορρίπτει αυτό το επιχείρημα, τονίζοντας ότι οι δασμοί αυτοί δεν επιβλήθηκαν «σε περίοδο πολέμου ή άλλης έκτακτης ανάγκης».

Διαβάστε επίσης – Χάλυβας – Πτώση στη παγκόσμια παραγωγή μετά από έναν χρόνο

Ωστόσο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επιμένουν στους δασμούς, «απορρίπτοντας σθεναρά» την απόφαση του ΠΟΕ και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να καταργήσουν τα μέτρα, όπως δήλωσε ο βοηθός εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ Άνταμ Χοτζ.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου μας», είπε, προσθέτοντας θα πρέπει να υπάρξει ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη σαφή και ξεκάθαρη θέση, για περισσότερα από 70 χρόνια, ότι τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας δεν μπορούν να επανεξεταστούν κατά τη διευθέτηση διαφορών του ΠΟΕ και ότι ο ΠΟΕ δεν έχει εξουσία να υποθέσει την ικανότητα ενός μέλους του ΠΟΕ να ανταποκριθεί σε ένα ευρύ φάσμα απειλών για την ασφάλειά του», είπε.

Την υπόθεση των αμερικανικών δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο ανακίνησαν στον ΠΟΕ η Κίνα, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Τουρκία.

Ευρύτερες επιπτώσεις

Ο ΠΟΕ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συμμορφώσουν την εμπορική τους πολιτική. Εάν η χώρα δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Οργανισμού, οι χώρες που υπέβαλαν τις καταγγελίες δικαιούνται, σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, να επιβάλουν αντίποινα στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να ασκήσουν έφεση. Αυτό θα οδηγούσε τη διένεξη σε αδιέξοδο, επειδή οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια μπλοκάρουν τους διορισμούς στο δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΟΕ, το οποίο εκδικάζει προσφυγές, αφήνοντάς το ανίκανο να λειτουργήσει.

Η Κίνα με ανακοίνωσή της ευελπιστεί οι ΗΠΑ να σεβαστούν την απόφαση και να διορθώσουν τις πολιτικές τους «το συντομότερο δυνατό», ενώ η γραμματεία οικονομικών υποθέσεων της Ελβετίας ανέφερε ότι η έκθεση του ΠΟΕ είχε επιβεβαιώσει ότι οι χώρες είχαν ευρεία διακριτική ευχέρεια για την προστασία των συμφερόντων ασφαλείας «εφόσον πληρούν ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι κίνησε την υπόθεση για να προσπαθήσει «να αποτρέψει τον προστατευτισμό… ώστε να μην υπονομευτεί το βασισμένο σε κανόνες, πολυμερές εμπορικό σύστημα».

Οι εμπειρογνώμονες του εμπορίου είπαν ότι η διαμάχη είχε μικρότερη σημασία για τον πρακτικό αντίκτυπό της παρά για τις επιπτώσεις της στην ολοένα και πιο σαθρή συναίνεση σχετικά με τον τρόπο διακυβέρνησης του παγκόσμιου εμπορίου.

«Στο σημερινό κλίμα με τις διαρκώς αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι χώρες είναι ολοένα και πιο πιθανό να ενεργοποιήσουν την εξαίρεση για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο Τσαντ Μπάουν, ειδικός στο παγκόσμιο εμπόριο στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον (PIIE).

«Η συγκεκριμένη απόφαση έχει επομένως σημασία όχι μόνο για τις μελλοντικές πολιτικές των μελών αλλά και για το πώς επηρεάζει τη συνολική υποστήριξή τους στο σύστημα του ΠΟΕ συνολικά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή