Η ανακοίνωση από την Federal Reserve για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αν και δεν αποτέλεσε έκπληξη για την αγορά, ανέστρεψε την εικόνα στη Wall Street, η οποία γύρισε σε αρνητικό έδαφος, διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη.

Ο S&P 500 διολίσθησε κατά 0,7% και ο βιομηχανικός Dow Jones  υποχώρησε κατά 160 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 1%.

«Το μεγάλο ζήτημα που κάνει [την απόφαση] επιθετική είναι ότι οι προβλέψεις της Fed θέτουν το τερματικό επιτόκιο στο 5,1% για το 2023 από 4,6% στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου», δήλωσε στο CNBC ο Jim Caron της Morgan Stanley Investment Management. «Δεν υπάρχει καμία άκρη στην ιδέα ότι [ο ρυθμός] του πληθωρισμού αρχίζει να μειώνεται. Απλώς το αγνόησαν εντελώς».

Οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν αφού η Fed δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Δημοσίου αυξήθηκε περισσότερο από 3 μονάδες βάσης στο 3,538%, αφού έπεσε κάτω από το επίπεδο του 3,5% νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Διαβάστε επίσης: Federal Reserve: Aύξησε τα επιτόκια σε υψηλά 15ετίας

Πτωτικά όλοι οι επιμέρους δείκτες

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο πολιτικής της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, επιβραδύνοντας τον ρυθμό των αυξήσεων από 0,75% στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η κίνηση αυτή φέρνει το βασικό σε ένα νέο εύρος 4,25% έως 4,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2007.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Δεν διατηρήθηκε το θετικό μομέντουμ

«Σήμα» ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ και τα υπόλοιπα μέλη της έδωσαν επίσης σήμα ότι θα συνεχίσουν με αυξήσεις το 2023, έστω και με πιο μειωμένο ρυθμό, ώστε να αντιμετωπιστεί το ράλι των τιμών. Η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων αναμένει ότι θα χρειαστούν «συνεχιζόμενες αυξήσεις» προκειμένου να επιτευχθεί νομισματική πολιτική «που θα είναι αρκετά περιοριστική ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο παράγοντας πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,1% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση, σημειώνοντας πτώση από το ετήσιο ράλι τιμών 7,7% του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα πιο νέα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Αυτός ήταν ο πιο χαμηλός ρυθμός αύξησης εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και χαμηλότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Ο ετήσιος δείκτης τιμών είχε κορυφωθεί στο 9,1% τον Ιούνιο, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 1981. Ο πληθωρισμός πάντως παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street