Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel εισέρχεται η ΔΕΗ, για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη, η ΔΕΗ  υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel S.p.A. για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στην Ρουμανία (Target Assets).

Διαβάστε επίσης – ΔΕΗ: Η μάχη κόντρα στα funds για την Enel Ρουμανίας

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα καθορίσει αν η ΔΕΗ θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel.

Προστίθεται επίσης, ότι τα μέρη θα ενημερώσουν την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που εισέλθουν σε δεσμευτική συμφωνία για την συναλλαγή.

Η  Enel

Η ιταλική Enel, όπως έκανε χθες γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος Francesco Starace αποχωρεί από χώρες όπου δραστηριοποιείται προχωρώντας στην πώληση θυγατρικών της και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Ανάμεσα τους είναι και η Enel Ρουμανίας, και παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης με μεγάλα μάλιστα περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ.

Η μητρική έλαβε την απόφαση πώλησης assets σε χώρες του κόσμου, μετά την εκτίναξη του καθαρού χρέους στα 70 δις. ευρώ. Τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η επιβολή έκτακτων φόρων, η πτώση της υδροηλεκτρικής παραγωγής λόγω της ξηρασίας έφεραν σε δύσκολη θέση την Enel, η οποία διαθέτει έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 59 GW στον κόσμο.

Η Enel επίσης θα προχωρήσει και στην πώληση περιουσιακών στοιχείων στην Αργεντινή και το Περού.

H επενδυτική ευκαιρία

Για τη ΔΕΗ η απόκτηση της Enel Ρουμανίας αποτελεί επενδυτική ευκαιρία. Στο χαρτοφυλάκιο της έχει ΑΠΕ ισχύος 534 MW και υπό κατασκευή άλλα 170 MW.

Επίσης κατέχει τρεις από τις οκτώ εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και δύο εταιρείες προμήθειας ρεύματος.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως έκανε γνωστό και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με τις πληροφορίες να φέρουν πως στα ραντάρ της βρίσκεται και η αγορά της Βουλγαρίας.

Η ελληνική εταιρεία, αναφέρουν πηγές, θέλει να τοποθετηθεί στα Βαλκάνια χτίζοντας στρατηγική θέση στον ενεργειακό διάδρομο της περιοχής.

Η απόπειρα της απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας αποτελεί μία πρόκληση για τη ΔΕΗ και τους γεωπολιτικούς στόχους της Ελλάδας στην περιοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις