Περισσότερες από δώδεκα διεθνείς τράπεζες έχουν συμπεριλάβει στοιχεία για τις εκπομπές αερίων ρύπων που αφορούν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο στη ναυτιλία.

Σύμφωνα με την τρίτη ετήσια έκδοση των Poseidon Principles (Αρχών του Ποσειδώνα) οι τράπεζες που δανειοδοτούν τη ναυτιλία και υποβάλλουν στοιχεία για τις εκπομπές των ρύπων που προκαλούν τα πλοία που συνδέονται με δάνεια του χαρτοφυλακίου τους είναι 28 από 23 τον προηγούμενο χρόνο.

Διαβάστε επίσης – Bimco: Δυσοίωνη πρόβλεψη για τους παγκόσμιους όγκους εμπορευματοκιβωτίων το 2023

Ωστόσο τα χαρτοφυλάκια μόλις επτά τράπεζες ευθυγραμμίζονται με τους στόχους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη διεθνή ναυτιλία κατά τουλάχιστον 50% έως 2050, έναντι 11 τραπεζών το 2021.

Οι Poseidon Principles διατυπώθηκαν το 2019 με ιδρυτές 11 τραπεζικά ιδρύματα και έκτοτε έχουν αυξηθεί σε 30 που καλύπτουν περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ναυτιλιακής χρηματοδότησης.

Διαβάστε επίσης: MSC: Σε δύο νέους «γίγαντες» τα σκήπτρα των μεγαλύτερων containerships

Η λίστα με τις 30 τράπεζες

Οι 30 τράπεζες είναι: ABN Amro, BNP Paribas, Bpifrance, CaixaBank, Citi, CIC, Crédit Agricole, Credit Suisse, Danish Ship Finance, Danske Bank, DekaBank, DBJ, DNB, Eksfin, Finnvera, ING, KfW IPEX-Bank, MUFG, Nordea, OCBC, SACE. SEB, Shinsei, Société Générale, SpareBank 1 SR-Bank, Sparebanken Vest, Standard Chartered, SMBC, SMFL, SMTB.

Οι φετινές εκθέσεις είναι οι πιο αναλυτικές και εκτενείς ενώ περισσότερες τράπεζες έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία, κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό. Χαίρομαι που οι υπογράφοντες ήταν πρόθυμοι να είναι ακόμη πιο διαφανείς σχετικά με τη σύνθεση του αποτυπώματος άνθρακα στα χαρτοφυλάκιά τους. Η διαφάνεια είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή και να υποστηρίξουμε καλύτερα τους πελάτες στα κρίσιμα χρόνια που έχουμε μπροστά μας, για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές, λέει ο Michael Parker Πρόεδρος, Global Shipping, Logistics and Offshore, Citi και Πρόεδρος των Poseidon Principles.

Οι Poseidon Principles είναι ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την αξιολόγηση και δήλωση της ευθυγράμμισης των χαρτοφυλακίων ναυτιλίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τις ανάγκες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Στη ίδρυση τους πρωτοστάτησαν το 2019 οι τράπεζες Citi, Societe Generale και DNB με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Φόρουμ.

Η έκθεση συγκεντρώνει δεδομένα εκπομπών πλοίων που συνέλεξαν οι δανειστές από τους πελάτες τους για τις δραστηριότητές τους το 2021. Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα συγκρίνονται με την απαιτούμενη πορεία απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές που έχει καταρτισθεί ώστε να είναι συμβατή με το στόχο μείωσης κατά 50 % μείωση των εκπομπών έως το 2050.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green