Η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εντόπισε έναν 39χρονο Έλληνα πολίτη τον οποίο υποπτεύεται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι είναι πρόκειται τον γιο ενός πρώην Ρώσου κατασκόπου που στο παρελθόν υπηρέτησε ως διπλωμάτης στη Γερμανία και την Αυστρία.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, επισημαίνοντας ότι προηγήθηκε έρευνα της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας «σε στενή διεθνή συνεργασία» με χώρες ή ιδρύματα που δεν κατονόμασε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την οποία δημοσιεύει το Reuters, o ύποπτος, ο οποίος επίσης δεν κατονομάζεται , «ήταν σε επαφή με διπλωμάτες και αξιωματούχους πληροφοριών από διάφορες χώρες και βρισκόταν στη Μόσχα λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις».

Ο 39χρονος, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών για «υποστήριξη μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών εις βάρος της Αυστρίας», δεν έχει προφυλακιστεί, και σύμφωνα με την ανακοίνωση αναμένονται περαιτέρω διαδικασίες από το δικαστικό σύστημα.

«Άντρο κατασκόπων»

Σύμφωνα με το υπουργείο ο ύποπτος μετέφερε στη Μόσχα ό,τι ακουγόταν στη Βιέννη, η οποία όπως επισημαίνει το Reuters, είναι «γνωστή από τον Ψυχρό Πόλεμο ως άντρο κατασκόπων».

«Υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκε ως πηγή πληροφοριών για τις απόψεις του αυστριακού λαού, της πολιτεία και του Τύπου σχετικά με την εξωτερική πολιτική, την κοινωνία στο σύνολό της και την πολιτική ασφάλειας και ως εκ τούτου μεταφέρθηκε στη Μόσχα ενόψει της στρατιωτική επιχείρηση για την αξιολόγηση πιθανών ξένων αντιδράσεων», ανέφερε το υπουργείο.

Πρόσθεσε επίσης, ότι δούλευε ελάχιστα και λάμβανε περιορισμένα κρατικά επιδόματα, αλλά είχε κάνει 65 ταξίδια στο εξωτερικό από το 2018 έως τις αρχές του 2022 και αγόρασε ακίνητα στη Βιέννη, τη Ρωσία και την Ελλάδα.

«Χρησιμοποιήθηκαν συνωμοτικές τοποθεσίες στην περιοχή της Βιέννης για την ανταλλαγή πληροφοριών» αναφέρει η ανακοίνωση προσθέτοντας ότι με τις εν λόγω τοποθεσίες  συνδέεται και το διπλωματικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας από άποψη χρόνου και τόπου.

Η ρωσική πρεσβεία στη Βιέννη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».