Πακέτο μέτρων ανακούφισης από τις πληθωριστικές πιέσεις ύψους 10 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ισπανίας. Πρόκειται για το τρίτο πακέτο στήριξης, ανεβάζοντας το ποσό που θα διαθέσει η κυβέρνηση μέσα στο 2022  στα 45 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα στήριξης

Το πακέτο περιλαμβάνει ένα εφάπαξ επίδομα 200 ευρώ για περίπου 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ και την παράταση των φοροελαφρύνσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ισπανία: Θα ζητήσει 94,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η δέσμη μέτρων ακολουθεί τις αντίστοιχες ανακοινώσεις του Μαρτίου και του Ιουνίου που περιελάμβαναν άμεση βοήθεια, φορολογικές περικοπές, ευνοϊκά δάνεια και έλεγχο των ενοικίων.

Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είχαν κάποια επιτυχία. Ο πληθωρισμός των τελευταίων 12 μηνών επιβραδύνθηκε στο 6,7% τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.

Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα

Στην επιβράδυνση του πληθωρισμού συνέβαλε η απότομη πτώση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες μειώθηκαν κατά 22,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Νοέμβριο. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 15% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί, το τυρί, το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά και τα δημητριακά στο 0% από 4%. Για τα ζυμαρικά και τα μαγειρικά έλαια ο ΦΠΑ θα μειωθεί κατά το ήμισυ στο 5%, δήλωσε ο Σάντσεζ.

Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνονται για 12 μήνες οι επιδοτήσεις των εισιτηρίων των τρένων για τους εργαζόμενους και τα όρια στις αυξήσεις των ενοικίων. Ωστόσο, θα διακοπεί η έκπτωση στην τιμή της βενζίνης για τους καταναλωτές, εκτός από τον τομέα των μεταφορών.

Τέλος, ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η βοήθεια που έχει παρασχεθεί μέχρι στιγμής έχει βοηθήσει την Ισπανία να καταγράψει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη φέτος, την οποία προσδιόρισε σε πάνω από 5%, πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης για 4,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή