Για πρώτη φορά σήμερα, υψηλόβαθμοι υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Κίνα παραδέχτηκαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο Covid είναι «τεράστιος» και το 70% των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Σανγκάης έχουν μολυνθεί.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο προειδοποιεί τις χώρες της Δύσης για «αντίποινα» ύστερα από τους περιορισμούς που επέβαλαν σε όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς από το κινεζικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Κίνας χαλάρωσε απότομα τα δρακόντεια μέτρα στρατηγικής «μηδενικής ανοχής» για την αντιμετώπιση της νόσου Covid με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να γεμίσουν από ασθενείς με βαριά συμπτώματα κοροναιού και τα κρεματόρια από πτώματα. Τώρα, όμως, Κινέζοι αξιωματούχοι έσπασαν την σιωπή τους και παραδέχτηκαν ότι έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων Covid κι ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι «τεράστιος».

Σι Τζινπίνγκ: Τι λέει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του για τη σαρωτική επέλαση του κορωνοϊού

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κίνας υποστηρίζει ότι το 70% των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Σανγκάης μπορεί να έχει μολυνθεί με κορωνοϊό.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η εφημερίδα «Daily Mail», οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Κίνας δήλωσαν στην κινεζική τηλεόραση ότι η χώρα τους βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίσιμη αύξηση «σε ότι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων» από Covid. Έσπευσαν ωστόσο να υποβαθμίσουν την σοβαρότητα της κατάστασης επισημαίνοντας ότι η κατακόρυφη αύξηση του κρουσμάτων καταγράφεται στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου καταδίκασε επίσης τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν χώρες της Δύσης για τους επιβάτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό από το κινεζικό έδαφος εξαναγκάζοντάς τους να υποβληθούν σε τεστ Covid προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με αντίποινα.

Κίνα: Απόπειρα… καθησυχασμού της κοινής γνώμης για την πορεία της πανδημίας

«Κάναμε λάθη»

Χθες, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινμπίνγκ παραδέχτηκε τα λάθη της δρακόντειας πολιτικής του για την πολιτική μηδενικής ανοχής σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου Covid που απέτυχε να περιορίσει τον ιό και πυροδότησε τις πρώτες εκτεταμένες μαζικές διαμαρτυρίες στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Μετά την μαζική κοινωνική αναταραχή, ο Σι Τζινπίνγκ απέσυρε τα αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού στις 7 Δεκεμβρίου, ωστόσο, η νέα του στρατηγική έχει προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid κυρίως στην πρωτεύουσα της χώρας.

Τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου, η ανώτατη υγειονομική αρχή της κυβέρνησης εκτιμά ότι 248 εκατομμύρια άνθρωποι – που ισοδυναμούν με το 18% του πληθυσμού – προσβλήθηκαν από τον ιό.

Βέβαια, η Κίνα υποστηρίζει ότι περίπου 5.000 πολίτες της έχουν πεθάνει από κορωνοϊό από τότε που ξέσπασε η πανδημία, στα τέλη του 2019. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε άλλα, με κάποιους να εκτιμούν πως θα μπορούσε η χώρα να μετρά και 9.000 θανάτους την ημέρα.

Από την πλευρά του, ο Jiao Yahui, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, σε μια σπάνια παραδοχή δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα China Central Television: «Έχουμε μια τεράστια βάση, οπότε υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις και θάνατοι, οι οποίοι αυξάνονται. Όσον αφορά αυτό το κύμα, αυτό που αισθάνεται ο κόσμος είναι ο απόλυτος αριθμός και όχι το χαμηλό ποσοστό των θανάτων. Σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, οι θάνατοι εδώ δεν είναι ασυνήθιστοι».

Στην ίδια λογική και ο Tong Zhaohui, αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Chaoyang στο Πεκίνο, ο οποίος συμφώνησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, αλλά δήλωσε πως το ποσοστό των θανάτων εξακολουθεί να είναι μικρό. «Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι γύρω σας έχουν μολυνθεί, αλλά πόσοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ή έχουν πνευμονία. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία