Χαμηλότερα κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να παρουσιάσουν αυτή την εβδομάδα τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί, καθώς συσσωρεύουν κεφάλαια για τις δύσκολες μέρες που έρχονται, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για μια οικονομική επιβράδυνση που ήδη πλήττει την επενδυτική τραπεζική.

Τράπεζες: Πώς κέρδισαν 1 τρισ. δολάρια σε μια δεκαετία

Διπλασιάζουν τα αποθεματικά τους

Συγκεκριμένα, JPMorgan, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo θα αναφέρουν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.

Μαζί με τη Morgan Stanley και την Goldman Sachs , αποτελούν τους έξι μεγαλύτερους δανειστές που αναμένεται να συγκεντρώσουν συνολικά 5,7 δισ. δολάρια σε αποθεματικά για να προετοιμαστούν για επιβαρυμένα δάνεια, σύμφωνα με τις μέσες προβλέψεις της Refinitiv. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από τα 2,37 δισ.δολάρια που είχαν δεσμεύσει ένα χρόνο νωρίτερα.

«Με τους περισσότερους αμερικανούς οικονομολόγους να προβλέπουν είτε ύφεση είτε σημαντική επιβράδυνση φέτος, οι τράπεζες πιθανότατα θα ενσωματώσουν πιο αυστηρές οικονομικές προοπτικές», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής την Betsy Graseck.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Οι αυξανόμενες τιμές και το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχουν ωθήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τις δαπάνες τους, και δεδομένου ότι οι τράπεζες λειτουργούν ως οικονομικοί μεσάζοντες, τα κέρδη τους μειώνονται όταν η δραστηριότητα επιβραδύνεται.

Θα αγγίξει το 20% η μειώση των κερδών

Οι έξι τράπεζες αναμένεται να αναφέρουν μέση μείωση 17% στα καθαρά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις αναλυτών της Refintiv.

Ωστόσο, οι δανειστές αναμένεται να «πάρουν ανάσα» από την αύξηση των επιτοκίων που τους επιτρέπουν να κερδίζουν περισσότερα από τους τόκους που χρεώνουν στους δανειολήπτες.

Απολύσεις

Πλήθος στελεχών προειδοποίησε τις τελευταίες εβδομάδες για το σκληρότερο επιχειρηματικό περιβάλλον των τελευταίων ετών, το οποίο ώθησε τις εταιρείες να καταργήσουν θέσεις εργασίας.

Η Goldman Sachs θα αρχίσει να απολύει χιλιάδες υπαλλήλους από την Τετάρτη, όπως αναφέρει το Reuters. Η Morgan Stanley και η Citigroup, μεταξύ άλλων, έχουν επίσης περικόψει θέσεις εργασίας μετά από μια «βουτιά» στην επενδυτική-τραπεζική τους δραστηριότητα.

Οι κινήσεις έρχονται αφότου οι dealmakers της Wall Street που χειρίζονται συγχωνεύσεις, εξαγορές και αρχικές δημόσιες προσφορές αντιμετώπισαν απότομη πτώση στις δραστηριότητές τους το 2022, καθώς η αύξηση των επιτοκίων συντάραξε τις αγορές.

Συρρίκνωση της επενδυτικής τραπεζικής

Τα παγκόσμια έσοδα από την επενδυτική τραπεζική μειώθηκαν στα 15,3 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, μειωμένα κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

Ο κλάδος καταναλωτικής πίστης θα αποτελέσει επίσης βασικό επίκεντρο στα αποτελέσματα των τραπεζών. Οι λογαριασμοί των νοικοκυριών έχουν στηριχθεί την περίοδο της πανδημίας από μια ισχυρή αγορά εργασίας και κρατικά κίνητρα, και ενώ οι καταναλωτές είναι γενικά σε καλή οικονομική κατάσταση, όλο και περισσότεροι αρχίζουν να καθυστερούν στις πληρωμές.

«Βγαίνουμε από μια περίοδο εξαιρετικά υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας», δήλωσε ο David Fanger, ανώτερος αντιπρόεδρος του ομίλου χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στο Moody’s Investors Service.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή