Διαδοχικά κύματα: αυτό είναι το χειρότερο σενάριο σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η είσοδος της υποπαραλλαγής ΧΒΒ.1.5 (γνωστή και ως «Κράκεν») στη χώρα μας αναμένεται να παρατείνει την πίεση στο ΕΣΥ.
Υπό τις εξελίξεις αυτές εντείνονται οι επιστημονικές φωνές που ζητούν από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ παράλληλα απευθύνουν έκκληση στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν έστω και στο «παρά πέντε».
Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) – σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ – έχει ξεκινήσει ένα «μπαράζ» ενημέρωσης στους γιατρούς της κοινότητας σχετικά με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την ανάγκη ευρείας χρήσης των διαθέσιμων όπλων που έχουν στη «φαρέτρα» τους, δηλαδή εμβολίων και αντι-ιικών φαρμάκων, αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας σε περιόδους εξάρσεων.
Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση του ΙΣΑ την περασμένη Παρασκευή, με συστάσεις για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων. Αναλυτικότερα, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου και της Περιφέρειας Αττικής καθηγητές Γιώργος Χρούσος, Γιώργος Σαρόγλου και Κυριακή Κανελλοπούλου προτείνουν την ανάγκη εκστρατείας για την αξιοποίηση των διαθέσιμων εμβολίων (έναντι της COVID-19 αλλά και της γρίπης), τη χορήγηση από τους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης αντι-ιικών φαρμάκων στην κοινότητα αλλά και τη χρήση μάσκας προστασίας.
Αναφορικά δε με τη μάσκα, υπογραμμίζουν πως η χρήση της κρίνεται αναγκαία: α) Στους χώρους υπηρεσιών υγείας. β) Σε εσωτερικούς χώρους με συνάθροιση πολλών ατόμων. γ) Από όλα τα ανοσοκατασταλμένα άτομα σύμφωνα με την οδηγία του προσωπικού τους γιατρού.
Τεστ
Είναι αξιοσημείωτο, δε, πως την ίδια ημέρα αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σε κάθε περίπτωση η διευθύντρια του Κέντρου, Andrea Ammon, σημείωσε πως προς το παρόν η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 κινείται σε χαμηλά επίπεδα εντός της ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά, επισήμανε την πιθανότητα να επικρατήσει τους επόμενους μήνες.
Για τον λόγο αυτόν, όπως αναφέρεται στο μήνυμα που απηύθυνε, το ECDC συνιστά τη διενέργεια τεστ, τη διευρυμένη γονιδιωματική επιτήρηση, την ενίσχυση του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 και την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται, στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η αποτελεσματικότητα των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η απομόνωση σε περίπτωση νόσησης, η τηλεργασία, ο επαρκής αερισμός των εσωτερικών χώρων και η κατάλληλη χρήση μάσκας.
Λοιμώξεις
Πάντως, όπως αναλύει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, όσο οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις (γρίπη και RSV) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, το πιθανότερο είναι να «συγκρατηθούν» οι μολύνσεις από τον κορονοϊό.
«Προς το παρόν βρισκόμαστε σε στάδιο κορύφωσης των λοιπών αναπνευστικών ιών. Αυτό που αναμένουμε εφεξής είναι τα πρώτα σημάδια υποχώρησης. Εως ότου όμως να μειωθεί σημαντικά η κυκλοφορία τους, θα μεσολαβήσουν τέσσερις έως επτά εβδομάδες».
Συνεπώς και σύμφωνα με τον καθηγητή, το ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί εάν στο μεταξύ η σταδιακή υποχώρηση της γρίπης θα αφήσει χώρο για να σηκωθεί ένα νέο κύμα COVID-19. Είναι σημαντικό, δε, να υπογραμμιστεί πως στις εκτιμήσεις που επιχειρούν να προβλέψουν το άμεσο μέλλον, καθοριστικό παράγοντα συνιστά η επαναλειτουργία των σχολείων χωρίς προς το παρόν να μπορεί να υπολογιστεί η επίπτωσή τους.
Υπενθυμίζεται πως η υποπαραλλαγή «Κράκεν» εντοπίστηκε, όπως γνωστοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, στην Αττική. Σημαντική, δε, λεπτομέρεια είναι πως τα τρία από τα έξι κρούσματα προέκυψαν κατόπιν αναδρομικού ελέγχου των δειγμάτων, γεγονός που αποδεικνύει πως η ΧΒΒ.1.5 κυκλοφορεί επί εβδομάδες… αθόρυβα στη χώρα μας. Παρά όμως την αυξημένη μεταδοτικότητά της οι επιστήμονες επιμένουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν πως η εν λόγω υποπαραλλαγή προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ