Ήρθε πάλι στο προσκήνιο άλλη μια υπόθεση «ψευτογιατρού».

Δηλαδή, άλλου ενός αγύρτη που υποσχόταν δήθεν «θαυματουργές» θεραπείες, παίρνοντας ανθρώπους στον λαιμό του.

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Έχει παρατηρηθεί και διεθνώς. Ιδίως άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές και χρόνιες νόσους είναι έτοιμοι συχνά να πιστέψουν ακόμη και χοντροκομμένα ψέματα που τους υπόσχονται κάποια ελπίδα θεραπείας.

Και δεν μιλάω για αυτούς που θα προσπαθήσουν να διαφημίσουν κάποιο δήθεν ευεργετικό ρόφημα.

Αυτοί είναι απλοί απατεώνες που προσπαθούν να βγάλουν κανένα φράγκο παραπάνω.

Μιλάω για εκείνους που υπόσχονται «θαυματουργές» θεραπείες σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρές καταστάσεις, σε ανθρώπους με καρκίνο ή σκλήρυνση κατά πλάκας, τους οποίους πείθουν να εγκαταλείψουν τις θεραπείες που κάνουν και τελικά τους οδηγούν σε πρόωρο θάνατο.

Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε απλώς για μια απάτη, όπου το… τσάι αδυνατίσματος μάλλον δεν θα έχει αποτέλεσμα. Μιλάμε για σχεδόν προμελετημένο φόνο.

Γιατί από το τσάι δήθεν αδυνατίσματος στη χειρότερη των περιπτώσεων να πας και μια φορά στην τουαλέτα παραπάνω. Όμως, αυτός που θα πείσει έναν ασθενή π.χ. να σταματήσει χημειοθεραπείες, απλώς θα τον στείλει στον τάφο πολύ νωρίτερα.

Τα πράγματα κάνει ακόμη χειρότερα ο τρόπος που καλλιεργείται ένα κλίμα που βοηθάει τέτοιους εγκληματίες.

Αναφέρομαι σε έναν τρόπο που καλλιεργείται μια δυσπιστία απέναντι στην «επίσημη» ιατρική και απέναντι στην επιστήμη, υποτίθεται στο όνομα εναλλακτικών θεωριών και θεραπειών.

Μια βόλτα στο διαδίκτυο και τον απίστευτο όγκο ανυπόστατων θεωριών που σωρεύονται εκεί αρκεί για να δείξει την έκταση του προβλήματος.

Μόνο που αυτός ο ανορθολογισμός διαλύει την αναγκαία εμπιστοσύνη των ασθενών στους θεράποντες ιατρούς τους και σε συνδυασμό με την αναπόφευκτη αγωνία και επιθυμία για μια θεραπεία, κάνει αυτούς τους ανθρώπους εύκολη λεία στα χέρια κάθε λογής απατεώνων.

Με αποτελέσματα, όπως έχουμε διαπιστώσει αρκετές φορές, τραγικά.

Και αυτό βάζει μια διπλή ευθύνη και μια διπλή πρόκληση.

Από τη μια χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια να εντοπίζονται έγκαιρα τέτοιοι απατεώνες, γιατί όσο πιο έγκαιρα εντοπιστούν τόσο περισσότερες ζωές θα σωθούν.

Από την άλλη, είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων και στην επιστήμη γενικά και στην ιατρική επιστήμη ειδικά. Σε αυτό μπορούν να συμβάλουν και οι ίδιοι οι γιατροί.

Η διαρκής ενημέρωση, η εκλαΐκευση της πραγματικής προόδου που κάνει η επιστήμη και η προσπάθεια να νιώθουν οι ασθενείς ότι το σύστημα υγείας είναι όντως στο πλευρό τους, σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να μην βρίσκουν πελατεία οι κάθε λογής απατεώνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion