Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, σε άλλες τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το Μάιο, όπου και αναμένεται να κρατήσει στάση αναμονής. Σύμφωνα με έρευνα του Μπλούμπεργκ μεταξύ οικονομολόγων, αναμένονται δύο αυξήσεις επιτοκίων από 50 μονάδες βάσης η κάθε μια τώρα το Φεβρουάριο και το Μάρτιο και άλλη μια κατά 25 μονάδες βάσης το Μάιο. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις το βασικό επιτόκιο με το οποίο δανείζει η ΕΚΤ τις εμπορικές τράπεζες θα αυξηθεί από 2% σήμερα στο 3,25%.

Σε αυτά τα επίπεδα αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες προβλέψεις, να διατηρηθεί για ένα χρόνο περίπου. Στη συνέχεια αναμένεται να πραγματοποιούν μικρές μειώσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο του 2024.

Την Πέμπτη «κληρώνει» για την ΕΚΤ

Πλέον οι αγορές και οι δανειολήπτες κρέμονται από τα χείλη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων του ευρώ. Με την ΕΚΤ να συνεδριάζει την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου και τις αγορές να προεξοφλούν ήδη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όλοι περιμένουν να δουν τώρα εάν η κεντρική τράπεζα βλέπει κάποια σημάδια αναχαίτισης του πληθωρισμού ή εάν αναμένεται να συνεχιστεί η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική που δημιουργεί πιέσεις στους δανειολήπτες.

Κεντρικές τράπεζες: Η εβδομάδα της κρίσης για την πορεία των επιτοκίων

Μικρότερη αύξηση από FED

Μια ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, αναμένονται οι αποφάσεις και από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπου ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να κόψει ρυθμό στις αυξήσεις. Η FED εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 4,5% με 4,75% καθώς θεωρεί ότι η κούρσα των τιμών αρχίζει να γίνεται πιο ελεγχόμενη στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού σε στερλίνες κατά 50 μονάδες βάσης ώστε αυτά να φτάσουν στο 4%.

Η μεγάλη πρόκληση για τη Λαγκάρντ

Παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 250 μονάδες βάσης μέχρι σήμερα, που είναι η πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της ΕΚΤ, περισσότεροι από τους μισούς αναλυτές που έλαβαν μέρος στην έρευνα του Μπλούμπεργκ εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από την καμπύλη για την αντιμετώπιση της χειρότερης αύξησης πληθωρισμού που έχει καταγραφεί ποτέ στη ζώνη του ευρώ.

Μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανησυχεί ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσουν σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από όσες θα είναι πραγματικά απαραίτητες.

Το επίκεντρο στη συνάντηση της ΕΚΤ την Πέμπτη θα είναι το σήμα που θα δώσει η Λαγκάρντ για το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα το Μάρτιο, ανέφεραν παράγοντες της αγοράς.

Αντίθετα οι αξιωματούχοι της Federal Reserve αναμένεται να μειώσουν κι άλλο τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων την Τετάρτη, εν μέσω ενδείξεων επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί επίσης οι προσδοκίες ότι έκθεση για τις θέσεις εργασίας που θα δημοσιοποιηθεί στα τέλης αυτής της εβδομάδας μπορεί να δείξει ότι διατηρείται σταθερή ζήτηση για προσλήψεις. Κάτι τέτοιο θα αύξανε τις πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σημειώνεται.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός των μισθών στη Βρετανία είναι πιθανό να ωθήσει την Τράπεζα της Αγγλίας σε άλλη μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα. Επενδυτές και οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά μισή μονάδα, στο 4% την Πέμπτη. Αυτό θα σήμαινε το υψηλότερο κόστος δανεισμού από το 2008 και την ταχύτερη σειρά αυξήσεων εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή