Ανέστειλε το Χρηματιστήριο της Τουρκίας τη διαπραγμάτευση μετοχών, futures και options για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια μετά το sell-off που ακολούθησε το διπλό φονικό σεισμό της Δευτέρας, ο οποίος έπληξε τη νότια και νοτιοανατολική Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο δείκτης Borsa Istanbul 100 οδεύει προς τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Οι πολιτικές και γεωπολιτικές προκλήσεις των σεισμών σε Τουρκία και Συρία

Ο δείκτης εισήλθε σε bear market την Τρίτη καθώς οι απώλειες αυξήθηκαν μετά τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας. Άγνωστο παραμένει πότε θα ξαναρχίσουν εκ νέου οι συναλλαγές.

«Το χρηματιστήριο μας αποφάσισε να σταματήσει τις συναλλαγές σε αγορές μετοχών, futures και options», ανέφερε το Borsa Istanbul σε δήλωση στις 11:01 π.μ. τοπική ώρα, μετά από δύο αυτόματους διακόπτες κυκλώματος σε όλη την αγορά. Δεν είπε πότε θα ξαναρχίσουν οι συναλλαγές.

«Πλήγμα» στην τουρκική οικονομία

Tο «διπλό χτύπημα» αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ιδιαίτερα λαβωμένη τουρκική οικονομία, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με κλιμακούμενης έντασης αναταράξεις με αχαλίνωτο πληθωρισμό (57,68% τον Ιανουάριο) και δραματική υποτίμηση της λίρας, που το 2022 έχασε περίπου το 70% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Μάλιστα νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος με τις πιέσεις στις αναδυόμενες οικονομίες και τις επόμενες κινήσεις για τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να πιέζουν το νόμισμα της χώρας.

To μεσημέρι της Δευτέρας η λίρα υποχωρούσε οριακά έναντι του δολαρίου, έχοντας νωρίτερα καταγράψει ιστορικό χαμηλό 18,83 λιρών ανά 1 δολάριο.

Τα erdoganomics

Με τον πληθωρισμό στην Τουρκία να φλερτάρει στο 60%, ο Ερντογάν υιοθέτησε μια τελείως δική του γραμμή κόντρα στην παγκόσμια τάση.

Τα λεγόμενα erdoganomics έθεσαν τη χώρα στο στόχαστρο έντονη κριτικής, καθώς μείωνε τα επιτόκιά της την ώρα που οι άλλες κεντρικές τράπεζες προχωρούσαν σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για να χαλιναγωγήσουν τις τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...