Αντιμέτωποι με μια δύσκολή εξίσωση είναι οι πολίτες που αναζητούν να νοικιάσουν διαμέρισμα στην Αττική, να πληροί βασικές προϋποθέσεις και να είναι προσιτό οικονομικά.

Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει την ανιούσα με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να αδυνατούν να βρουν διαμέρισμα. Και αυτό γιατί πολλοί ιδιοκτήτες θέλουν να αποσβέσουν αφενός τις σημαντικές απώλειες εσόδων των προηγούμενων ετών, π.χ. από κακοπληρωτές ενοικιαστές, αφετέρου τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει για την ανακαίνιση των ακινήτων τους, ενδεχομένως και τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισής τους.

Στέγη: Βαρύ το κόστος για τους Έλληνες- Καθυστερούν να πληρώσουν λογαριασμούς

Με αποτέλεσμα οι τιμές στα ενοίκια να διατηρούνται σε υψηλότερο επίπεδο, σε σχέση με την οικονομική κρίση.

Η πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή κατοικία εξελίσσεται σε εφιάλτη για χιλιάδες ενοικιαστές, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς οι τιμές αλλά και οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών έχουν… ξεφύγει, όταν τα εισοδήματα την ίδια στιγμή παραμένουν καθηλωμένα.

Τα ακίνητα

Οι υποψήφιοι ενοικιαστές αναζητούν διαμέρισμα, μεταξύ άλλων, με βάση τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Καλή κατασκευή
  • Φρεσκοβαμμένο ή έκπτωση της δαπάνης ελαιοχρωματισμού από το μίσθωμα(τα)
  • Ανακαινισμένο
  • Αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο
  • Κουφώματα αλουμινίου
  • Πόρτα ασφαλείας
  • Να βρίσκεται πλησίον ΜΜΜ
  • Επιθυμητή είναι η ύπαρξη αποθήκης, θέσης πάρκινγκ και ανελκυστήρα.

Με μια έρευνα στις αγγελίες κάποιος μπορεί να διακρίνει πως στο κέντρο της Αθήνας το μέσο μίσθωμα ανέρχεται από 600 ευρώ – 1.250 ευρώ, για διαμερίσματα ηλικίας της τελευταίας 20ετίας, εμβαδού 50-80 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο.

Στο Παγκράτι το μέσο μίσθωμα ανέρχεται σε 640 ευρώ και αγγίζει τα 900 ευρώ καθώς η περιοχή φαίνεται πως έχει επωφεληθεί περισσότερο από κάθε άλλη, από την εγγύτητά της με τα τουριστικά αξιοθέατα (π.χ. Ζάππειο, Εθνικός Κήπος, Παναθηναϊκό Στάδιο και φυσικά την Ακρόπολη).

Γενικότερα όμως οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας θα επωφεληθούν και από την επέκταση του μετρό, μέσω της νέας Γραμμής 4, η κατασκευή της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει. Για παράδειγμα,  η Κυψέλη και τα Εξάρχεια επωφελούνται από τη λειτουργία νέων σταθμών με αποτέλεσμα τα ενοίκια σε αυτές τις περιοχές να εκτοξευτούν πάνω από 600 ευρώ ευρώ για ένα διαμέρισμα εμβαδού 50-80 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο (συν τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε).

Αντίστοιχα στη Δυτική Αττική σε διαμερίσματα εμβαδού 50-80 τ.μ. το ύψος του μέσου ενοικίου κυμαίνεται από 490 ευρώ έως 1.100 για ακίνητα ηλικίας της τελευταίας 20ετίας.

Η περιοχή του Πειραιά έχει αναδειχθεί σε σημαντικό υποδοχέα ζήτησης για ενοικιάσεις κατοικιών. Στον Πειραιά και τις όμορες περιοχές του, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά το μέσο ενοίκιο ανέρχεται από 620 ευρώ έως 850 ευρώ για τα ίδια τετραγωνικά και ακίνητα ηλικίας 20ετίας.

Από τις πλέον περιζήτητες περιοχές των Βορείων προαστίων αποδεικνύεται το Χαλάνδρι. Οι μέσες τιμές των ενοικίων για διαμερίσματα εμβαδού 50-80 τ.μ. είναι σχεδόν διπλάσιες από τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής που σημαίνει ότι ξεκινούν από:  Νέα Φιλοθέη 680 ευρώ το μήνα, Αγία Παρασκευή 700 ευρώ το μήνα, Μελίσσια στα 850 ευρώ,  Ηράκλειο στα 900 ευρώ και Χαλάνδρι 880 ευρώ.

Στα Νότια προάστια οι μέσες τιμές των ενοικίων για διαμερίσματα εμβαδού 50-80 τ.μ και με τα παραπάνω χαρακτηριστικά ξεκινούν από: Νέα Σμύρνη 650 ευρώ, Παλαιό Φάληρο 650 ευρώ, Άγιος Δημήτριος 650 ευρώ, Γλυφάδα 800 ευρώ, Άλιμος 700 ευρώ, Δάφνη 730 ευρώ.

Απειλούν και με… εξώσεις

Καθημερινά αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ιδιοκτητών οι οποίοι απειλούν με έξωση τους μισθωτές εάν δεν συμφωνήσουν στην καταβολή υψηλότερου ενοικίου.

Η πρακτική αυτή ακολουθείται συνήθως όταν η μισθωτήρια σύμβαση είναι κοντά στη λήξη της και προκειμένου να ανανεωθεί ο ενοικιαστής πρέπει να πληρώσει αδρά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου