Απαισιόδοξοι για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται κατά πλειοψηφία οι Έλληνες, καταγράφοντας μάλιστα το υψηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας μεταξύ των πολιτών όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Ευρωβαρόμετρο: To NextGenerationEU ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύτηκε σήμερα, το 53% των Ελλήνων δηλώνει πλήρως απαισιόδοξο για την πορεία του μπλοκ, έναντι του 45% που δηλώνει αισιόδοξο. Αρνητικές κατά πλειοψηφία εκτιμήσεις για την πορεία της Ένωσης, πέραν της Ελλάδας, καταγράφονται μόνο στη Γαλλία, όπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει απαισιόδοξο και το 46% αισιόδοξο για την πορεία της ΕΕ.

Συνολικά, σύμφωνα με τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, το 47% των Ευρωπαίων τείνει να εμπιστεύεται την ΕΕ και το 32% τις εθνικές κυβερνήσεις. Το 45% των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, το 36% ουδέτερη εικόνα και το 18% αρνητική εικόνα. Τέλος, το 62% δηλώνει αισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ, ποσοστό κατά 3 μονάδες χαμηλότερο σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2022, αλλά παρόμοιο με το επίπεδο που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2022, πριν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Οι στάσεις των Ευρωπαίων

Κατά τα λοιπά, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα ανησυχία για τους Ευρωπαίους, η πλειοψηφία των οποίων αξιολογεί αρνητικά την κατάσταση τόσο των εθνικών οικονομιών όσο και της οικονομικής κατάστασης της Ένωσης συνολικά.

Το Ευρωβαρόμετρο καταγράφει συνεχιζόμενη ισχυρή αλληλεγγύη των Ευρωπαίων προς την Ουκρανία και υποστήριξή τους στις δράσεις που αναλαμβάνονται για τη στήριξη του Κιέβου. Οι πολίτες της ΕΕ υποστηρίζουν επίσης με συντριπτική πλειοψηφία την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, ιδίως τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις δράσεις για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ενώ η υποστήριξη για το ευρώ παραμένει πολύ υψηλή.

Αναλυτικά

Ισχυρή υποστήριξη της αντίδρασης της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι πολίτες της ΕΕ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. Το 91% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και το 88% τάσσεται υπέρ της υποδοχής στην ΕΕ ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο.

Η παροχή οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία βρίσκει σύμφωνο το 77%, ενώ η επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη ρωσική κυβέρνηση, τις εταιρείες και τα άτομα κερδίζει την υποστήριξη του 74% των ερωτηθέντων.

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν επίσης να τάσσονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ της απαγόρευσης της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης (67%) και υπέρ της χρηματοδότησης από την ΕΕ της αγοράς και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (65%).

Συνολικά, η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών (56%) παραμένει ικανοποιημένη από την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το 77% των ερωτηθέντων στην ΕΕ τάσσεται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (ποσοστό ίδιο με αυτό του περασμένου καλοκαιριού), ενώ το 16% τάσσεται κατά. Επιπλέον, το 80% πιστεύει ότι η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τα κράτη μέλη θα πρέπει να συντονίζεται καλύτερα και το 69% πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η ενεργειακή μετάβαση

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ (84%) συμφωνεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Συμφωνούν επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την πράσινη μετάβαση επενδύοντας μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (86%).

Το 85% των Ευρωπαίων είναι πεπεισμένο ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών και των αγαθών θα καταστήσει το μπλοκ λιγότερο εξαρτημένο από παραγωγούς ενέργειας εκτός ΕΕ. Το 82% συμφωνεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αγοράζουν από κοινού ενέργεια από άλλες χώρες για να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές. Επιπλέον, το 81% δηλώνει ότι έχει λάβει μέτρα για να μειώσει τη δική του κατανάλωση ενέργειας.

Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν την αύξηση των τιμών/πληθωρισμό/κόστος ζωής ως ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ αυτή τη στιγμή (32%, -2 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενο από τη διεθνή κατάσταση (28%, σταθερή) και τον ενεργειακό εφοδιασμό (26%, -2 ποσοστιαίες μονάδες).

Η αντίληψη για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας παρέμεινε αμετάβλητη από το καλοκαίρι του 2022, με το 40% να την αξιολογεί ως «καλή» και το 51% ως «κακή». Η αντίληψη για την κατάσταση των εθνικών οικονομιών έχει επίσης παραμείνει σχετικά σταθερή από το καλοκαίρι του 2022, με το 35% πλέον να την κρίνει ως καλή και το 63% ως κακή.

Πάντως, η υποστήριξη για το ευρώ παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο στην ΕΕ συνολικά (71%, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ), και ακόμη περισσότερο στη ζώνη του ευρώ (79%).

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) πιστεύουν ότι το σχέδιο ανάκαμψης NextGenerationEU μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων. Το 63% πιστεύει επίσης ότι το δημόσιο χρήμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας