Στην αναπτυσσόμενη αγορά των ψηφιακών νομάδων (digital nomads) ποντάρουν ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων.

H τάση αυτή εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς πολλοί εργαζόμενοι που απασχολούνταν με τηλεργασία, μπόρεσαν να δουλέψουν απομακρυσμένα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Ενοίκια: Έρχεται νέος γύρος αυξήσεων [πίνακες]

Στελέχη της αγοράς έχουν καταγράψει τα πρώτα σημάδια ενδιαφέροντος από ψηφιακούς νομάδες για την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι η ενοικίαση κατοικίας στην χώρα μας έχει αρχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον των digital nomads.

Περιοχές γύρω από το κέντρο της Αθήνας αποτελούν βασικούς… υποδοχείς όλο και υψηλότερης ζήτησης από ξένους, που απασχολούνται σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό. Τα ενοίκια σε αυτές τις περιοχές έχουν πάρει την ανιούσα, ενώ το ερώτημα που απασχολεί όλους στην αγορά είναι: ποιοι είναι αυτοί που «βάζουν τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη»;

Γνώστης του real estate κάνει μνεία στους ψηφιακούς νομάδες! Ήδη, η σταδιακή αύξηση της ζήτησης προς τις περιοχές αυτές έχει αρχίσει να επηρεάζει την αγορά ακινήτων στα σημεία αυτά.

Ακίνητα και ενοικίαση

Οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί έως και 50% από το 2017 έως και τα τέλη του 2022.

Σύμφωνα με τ. Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, τ. Ορκωτός Εκτιμητής, Επιστημονικός Σύμβουλος της SOLUM Property Solutions, Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά των ακινήτων (περιοχή, μέγεθος, παλαιότητα, όροφος, θέα, πάρκινγκ, αποθήκη, πρόσφατη ανακαίνιση, ηλιακός θερμοσίφωνας, διαρρύθμιση κλπ).

Ακόμη παίζει ρόλο εάν το διαμέρισμα είναι επιπλωμένο η όχι και εάν βρίσκεται κοντά σε σταθμούς μετρό, η στην περιοχή της Ακρόπολης.

Έτσι σήμερα για ένα διαμέρισμα από 70 – 110 τετραγωνικών στην Κυψέλη το μίσθωμα ανέρχεται από 450 ευρώ – 1.000 ευρώ, ενώ στα Ιλίσια από 570 ευρώ – 1.700 ευρώ.

Σε υψηλότερα επίπεδα κυμαίνονται οι μισθώσεις, για το παραπάνω ακίνητο στο Κέντρο με το μηνιαίο μίσθωμα να ανέρχεται από 450 ευρώ έως 1.500 ευρώ, στο Κολωνάκι από 600 ευρώ – 2.900 ευρώ.

Πλέον, το πρόβλημα των ενοικίων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις δημιουργώντας συνθήκες επισφάλειας για οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού καθώς και για τα νοικοκυριά μεσαίων εισοδημάτων.

Σε ότι αφορά τα ενοίκια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Alpha Bank, ακολουθούν ανοδική πορεία από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μετά . Ο ρυθμός αύξησής τους υπερέβη, μάλιστα, τον ρυθμό ανόδου του αντίστοιχου δείκτη της Ευρωζώνης, το τέταρτο τρίμηνο του 2022 (2,6%, έναντι 2,1%).

Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα, αν και υψηλό, έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, δηλαδή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το κόστος της στέγασης στη χώρα μας, ως πoσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος, διαμορφώθηκε σταδιακά το 2021 σε 34,2%, από 42,5% το 2014. Ήταν το υψηλότερο στην Ευρωζώνη το 2021, φθάνοντας στο 34,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα