Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών καταγράφηκε το τρίμηνο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου στη Βρετανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί στενά καθώς σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της όσον αφορά την επιτοκιακή της πολιτική.

Βρετανία: Περισσότερα από ποτέ τα νοικοκυριά που απευθύνονται στις τράπεζες τροφίμων

Οι αμοιβές χωρίς τα μπόνους αυξήθηκαν κατά 6,5% έναντι 6,7% τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο.

Οι συνολικές αμοιβές αυξήθηκαν κατά 5,7% ετησίως την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου, καταγράφοντας επιβράδυνση από το 6,0% που είχαν αποτυπώσει τα προηγούμενα στοιχεία, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία διατηρήθηκε στο 3,7% τους τρεις τελευταίους μήνες έως τον Ιανουάριο, όπως έδειξαν επίσης τα στοιχεία.

Απώλεια εισοδήματος παρά τις αυξήσεις

Παρά τον ακόμη ισχυρό ρυθμό αύξησης των μισθών, οι μισθωτοί εξακολουθούν να καταγράφουν απώλεια εισοδήματος λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού που τον Ιανουάριο ξεπέρασε το 10%.

Προσαρμοσμένος στα στοιχεία για τον πληθωρισμό (ΔΤΚ), ο βασικός μισθός καταγράφει μείωση 3,5%, από τις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί από το 2001. Οι συνολικές πραγματικές αποδοχές μειώθηκαν κατά 4,4% – η μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του 2009.

«Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, μία ημέρα πριν από την ομιλία του για τον προϋπολογισμό.

«Αύριο, στον προϋπολογισμό, θα παρουσιάσω το πώς θα προχωρήσουμε περαιτέρω για να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό, να μειώσουμε το χρέος και να αναπτύξουμε την οικονομία, μεταξύ άλλων βοηθώντας περισσότερους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή