Μήνυση σε βάρος της Goldman Sachs υπέβαλε ένας διευθυντής επιχειρήσεων του Χόλιγουντ, στους πελάτες του οποίου περιλαμβάνονται η Μαντόνα και ο Ντρέικ. Ο Μίκι Σιγκάλ, όπως είναι το όνομά του, κατηγορεί τον τραπεζικό κολοσσό ότι τον εξαπάτησε για να παραδώσει επιχειρηματικά μυστικά στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να συναφθεί συμφωνία ύψους 7 δισ. δολαρίων με μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων.

ΔΕΗ: Στο 5,27% η συμμετοχή της Goldman Sachs

Σύμφωνα με τους Financial Times, η μήνυση επικεντρώνεται στο ρόλο που διαδραμάτισε η τράπεζα όταν η εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Clayton Dubilier & Rice εξαγόρασε, τον Φεβρουάριο, την Focus Financial Partners, μια εισηγμένη εταιρεία διαχείρισης πλούτου.

Η υπόθεση

Ο Σιγκάλ είχε προσλάβει την Goldman για να πουλήσει την εταιρεία παροχής υπηρεσιών concierge σε διασημότητες που κατείχε, μια πολύ μικρότερη εταιρεία (σε σχέση με τη Focus) με την ονομασία NKSFB, στην οποία προηγουμένως είχε επενδύσει η Focus. Σε μήνυση που κατέθεσε σε δικαστήριο του Λος Άντζελες την περασμένη εβδομάδα, κατηγόρησε την Goldman ότι «συναλλασσόταν κρυφά πίσω από την πλάτη [του]», προσπαθώντας παράλληλα να προωθήσει την πώληση και της πολύ μεγαλύτερης Focus.

Οποιοσδήποτε ενδιαφερόταν για την απόκτηση της NKSFB, κατήγγειλαν οι δικηγόροι του Σιγκάλ, «μπορεί να ενδιαφέρεται ακόμη περισσότερο για την απόκτηση της μεγαλύτερης εταιρείας».

Όπως σχολιάζουν οι FT, η διαμάχη, στην οποία εμπλέκονται πολλές κορυφαίες εταιρείες της Wall Street, δείχνει πώς η ζωή και οι επιχειρηματικές υποθέσεις των κορυφαίων διασημοτήτων έχουν δημιουργήσει προσοδοφόρες ευκαιρίες για διαχειριστές κεφαλαίων και «διαμεσολαβητές» που δραστηριοποιούνται σε κύκλους στους οποίους η διακριτικότητα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη.

Η πώληση στη Focus

Ο Σίγκαλ πούλησε το πλειοψηφικό οικονομικό μερίδιο της NKSFB στην Focus λίγο πριν από την αρχική δημόσια προσφορά της τελευταίας, το 2018. Εκείνη την εποχή, η μεγαλύτερη εταιρεία επεδίωκε να επεκταθεί από την κύρια δραστηριότητά της, την αγορά μεριδίων σε εταιρείες-μπουτίκ διαχείρισης πλούτου. Ενδιαφέρθηκε για την NKSFB, η οποία συντονίζει τις δημόσιες εμφανίσεις των υψηλού προφίλ πελατών της, βοηθά στην αγορά των αυτοκινήτων και των σπιτιών τους, στην πρόσληψη των σεφ και των νταντάδων τους, στην υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, στην πληρωμή των λογαριασμών τους και στην υποβολή των ιατρικών τους αιτήσεων.

Πέρυσι, ωστόσο, ο Σιγκάλ και οι συνεργάτες του αποφάσισαν ότι ήθελαν να διαχωρίσουν την εταιρεία τους από την Focus. Προσέλαβαν την Goldman για να διερευνήσει την πώληση της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν ότι η Goldman εργαζόταν ταυτόχρονα για την πώληση και της Focus.

Ο Σιγκάλ συνεργάστηκε με την Goldman επί αρκετούς μήνες για να παρουσιάσει την NKSFB σε τουλάχιστον δώδεκα πιθανούς μνηστήρες. Όταν όμως αργότερα η CD&R διέθεσε 7 δισ. δολάρια για την απόκτηση της Focus, ο Σιγκάλ μήνυσε τόσο τη Focus όσο και την Goldman.

Τι υποστηρίζει η Focus

Η Focus υποστηρίζει ότι δεν επεδίωκε να σταματήσει την πώληση της NKSFB. Σε επιστολή του, ένας δικηγόρος της Focus είπε στον Σιγκάλ ότι «η διαδικασία πώλησης θα έπρεπε να προχωρήσει στον δεύτερο γύρο, αλλά έχει καθυστερήσει λόγω των διασπαστικών σας ενεργειών».

Η Focus ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η αγωγή του Σιγκάλ είναι αβάσιμη και τον κατηγόρησε ότι «προσπαθεί να επωφεληθεί από την επικείμενη πώληση της Focus για να αυξήσει τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζει από τη συνεργασία» μαζί της.

Η Goldman δήλωσε ότι ενήργησε δίκαια και ειλικρινά και απέρριψε επίσης την αγωγή ως αβάσιμη. «[Είχαμε] κάθε κίνητρο να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα και για τους δύο πελάτες μας και είναι παράλογο να υπονοείται το αντίθετο», ανέφερε η τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή