Από τις αρχές Ιουνίου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για επιδότηση προκειμένου η πολυκατοικία τους να γίνει “έξυπνη”». Αυτό είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Πιερρακάκης: Στο 99% η ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους στο τέλος της επόμενης 4ετίας

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, «είναι το πρόγραμμα Smart Readiness, που θα αναβαθμίσει τηλεπικοινωνιακά, περιβαλλοντικά -και όχι μόνο- τη χώρα μας, και από το οποίο θα μπορούν να ωφεληθούν εκατομμύρια πολίτες. Πρόκειται για επιδότηση για την αναβάθμιση υφιστάμενων πολυκατοικιών οι οποίες δεν διαθέτουν εντός του κτιρίου καλωδίωση οπτικής ίνας». Όπως υπογράμμισε, «με την εγκατάσταση που εμείς επιδοτούμε μέσω του προγράμματος, κάθε κτίριο θα μπορεί να προετοιμαστεί για μελλοντική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας, όπως είναι αυτά του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Αλλά όχι μόνο. Τα κτίρια θα έχουν υποδομή για την εγκατάσταση και επικοινωνία κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας) και φυσικά για υψηλές ταχύτητες διαδικτύου. Αυτονοήτως, η αναβάθμιση αυτή συμβάλλει στη συνολική εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης σε όλη τη χώρα».

Για τα Τέμπη

Σε σχέση με τα ημιτελή έργα που αναδείχθηκαν με τραγικό τρόπο στα Τέμπη, ο υπουηργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε πως: «με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη συνειδητοποιούμε δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο ότι, παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο της πρόσφατης τετραετίας, υφίστανται ακόμη προβλήματα που κρατούν τη χώρα πίσω σε ορισμένους τομείς. Ούτε πρέπει, όμως, ούτε και ωφελεί να οδηγηθούμε στον μηδενισμό. Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι μιλάμε για δυο διαφορετικά πράγματα. Η αποστολή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν και είναι να μειώσει τη γραφειοκρατία χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά μέσα.  Από την άλλη, η τεχνολογία είναι πλέον παντού στη ζωή μας, και όλοι οι οργανισμοί έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη οι ίδιοι να αναβαθμίζουν τα συστήματα ασφαλείας τους. Στην περίπτωση των σιδηροδρόμων τα συστήματα τεχνολογικής ασφάλειας αφορούν δρομολογημένες συμβάσεις – αυτές που καθυστερούσαν εδώ και δεκαετίες. Η κυβέρνηση παρέλαβε το έργο σε στάδιο υλοποίησης κάτω του 20% και το έφτασε στο 70%». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αυτό για εμάς δεν είναι δικαιολογία – για κανέναν δεν πρέπει να είναι.

Στη χώρα υπάρχουν πολλά “ημιτελή 30%”. Με αυτά πρέπει να τελειώσουμε άμεσα. Και αυτή ακριβώς είναι η έννοια της συγγνώμης του Πρωθυπουργού: είναι η ανάληψη της ευθύνης να φέρουμε τη χώρα στον 21ο αιώνα σε όλους τους τομείς, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς εκπτώσεις. Η δική μας απάντηση στον εύλογο θυμό δεν είναι η ισοπέδωση, αλλά η οικοδόμηση. Να πούμε ένα ξεκάθαρο “ως εδώ” σε αυτά που έχουν καθυστερήσει δραματικά να γίνουν και να χτίσουμε πάνω σε αυτά που έχουμε πετύχει διαχρονικά, τα οποία ούτε λίγα είναι, ούτε αμελητέα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές