Οι επενδυτές φαίνεται να γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι για την αντιπαράθεση σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.

Τα πενταετή συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης επί του αμερικανικού κρατικού χρέους ( Five-year credit default swaps)-μια από τις πιο εμπορεύσιμες μορφές ασφάλισης χρέους- σημείωσαν την υψηλότερη τιμή τους από το 2012, ανέφεραν οι Financial Times, αντανακλώντας την διάθεση των επενδυτών να προστατευθούν από μια πιθανή αθέτηση πληρωμών του χρέους.

Welt: Το δολάριο λίγο πριν τη δύση του

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού Δημοσίου έχει μειωθεί, ένδειξη ότι οι επενδυτές απομακρύνονται από το κρατικό χρέος, καθώς το αδιέξοδο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους παρατείνεται. Οι τιμές για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που λήγουν στα τέλη του καλοκαιριού -περίπου τη στιγμή που θα μπορούσε δυνητικά να συμβεί μια χρεοκοπία- έχουν πέσει κάτω από εκείνες άλλων, πιο επικίνδυνων βραχυπρόθεσμων χρεογράφων, ανέφεραν οι FT.

Αν και οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο, μια χρεοκοπία θα ήταν δυνητικά καταστροφική για τις αγορές, με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν να χαρακτηρίζει ένα τέτοιο γεγονός «αδιανόητο». Οι αγορές θα μπορούσαν εύκολα να ανατραπούν από προβλήματα ρευστότητας, καθώς οι κάτοχοι ομολόγων, οι επιχειρήσεις και οι ξένες κυβερνήσεις θα πωλούσαν τα χαρτοφυλάκιά τους, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποίησε η ίδια.

Η πολιτική αντιπαράθεση για το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους

Όμως ο χρόνος τελειώνει για τους φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι κρατούν στάση αναμονής καθώς διαφωνούν για πιθανές περικοπές δαπανών ως προϋπόθεση για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους. Η ημερομηνία Χ -όταν οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του χρέους τους- θα μπορούσε να πέσει μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2023, σύμφωνα με μια πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ υπολογίζεται περί τα 31 τρισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει παρέμβει με «έκτακτα μέτρα» για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, καθυστερώντας μια άμεση κρίση από το να πλήξει την οικονομία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων φέρονται να έχουν αρχίσει να δημιουργούν ένα πακέτο για το ανώτατο όριο του χρέους και θα μπορούσαν να είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τους Δημοκρατικούς, αλλά η πρόταση περιλαμβάνει βαριές περικοπές δαπανών, ανέφερε το Punchbowl News, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφή φοιτητικών δανείων, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα των Δημοκρατικών.

Λαγκάρντ: Η χρεοκοπία των ΗΠΑ θα είχε τεράστιες συνέπειες

Σύμφωνα με το Bloomberg,η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξη της δήλωσε ότι δεν προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν λόγω τους χρέους τους, λέγοντας ότι μια τέτοια έκβαση θα είχε τρομερές συνέπειες σε όλο τον κόσμο.

«Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο «Face the Nation» του CBS την Κυριακή. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα άφηναν να συμβεί μια τέτοια μεγάλη -μείζονος σημασίας- καταστροφή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή