Ανοδικά έκλεισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι traders αφομοιώνουν τα νέα οικονομικά δεδομένα και τα περισσότερα εταιρικά κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τελικά με κέρδη 0,5% διαγράφοντας τις αρχικές του απώλειες, ωστόσο στους επιμέρους δείκτες η εικόνα ήταν μικτή: οι τράπεζες υποχώρησαν κατά 1,5% και οι επιχειρήσεις κατά 0,3%, ενώ στον αντίποδα κέρδη κατά 2,1% σημειώθηκε στις μετοχές του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου.  Σε μηνιαία βάση, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,87%.

O γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε 0,77%, στις 15.922,38 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,1% στις 7.491,50 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,5% στις 7.870,57 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,3% στις 27.077,44 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,79% στις 9.241 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε 4,1% τον Απρίλιο.

Στα μάκρο

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε ελαφρά κατά (+0,1%) στην ευρωζώνη και κατά (+0,3%) στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά (+1,3%) τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το δ’ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε παραμείνει σταθερό στη ζώνη του ευρώ, ενώ είχε υποχωρήσει 0,1% στην Ε.Ε.

Πτωτικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο, μετά την επιβράδυνση που κατέγραψε η οικονομία στις αρχές του 2023.

Ειδικότερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 7,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από 7,8% που ήταν τον περασμένο Μάρτιο.

Η στατιστική υπηρεσία απέδωσε την επιβράδυνση στα αγαθά και τις υπηρεσίες. Τα στοιχεία νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης απέφυγε οριακά την ύφεση με σταθερή παραγωγή πρώτου τριμήνου.

Επίσης, ο γαλλικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 5,9% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, υψηλότερα από το 5,7% του προηγούμενου μήνα. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Απρίλιο, μια μέτρηση χαμηλότερη σε σύγκριση με το 0,9% του Μαρτίου. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τον τρέχοντα μήνα, οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να σημειώσουν ελαφρά μείωση, “λόγω της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών”.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 4,1% τον Απρίλιο, αυξημένος από το 3,3% του προηγούμενου μήνα. “Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος είναι χαμηλότερη από εκείνη που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2022 και στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, οι οποίες μειώθηκαν τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους”, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ΕΚΤ

Τα στοιχεία αναμένεται να βαρύνουν στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία συνεδριάζει στις 4 Μαΐου και αναμένεται να ανακοινώσει μία ακόμα αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές