Ενεργειακές συμφωνίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν υπογράψει τους τελευταίους μήνες Κίνα και Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Quartz, το Ριάντ έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας. Από την άλλη, το Πεκίνο καλωσόρισε τη Σαουδική Αραβία στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, μια συνεργασία με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία.

Ωστόσο, η σχέση της Κίνας με το βασίλειο περνάει σε άλλο επίπεδο καθώς οι δύο πλευρές επιθυμούν να δοκιμάσουν ένα σημαντικό εγχείρημα: την απεξάρτηση της παραγωγής χάλυβα από τον άνθρακα.

ΠΟΕ: Απόφαση κόλαφος για τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα

Την περασμένη εβδομάδα, η κινεζική Baosteel -η μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο- υπέγραψε συμφωνία με τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Saudi Aramco και το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Ριάντ για να δημιουργήσουν από κοινού μια μονάδα παραγωγής χάλυβα στη Σαουδική Αραβία.

Το μετοχικό σχήμα

Η κοινοπραξία θα ανήκει κατά 50% στη Baosteel, ενώ οι δύο εταίροι της Σαουδικής Αραβίας θα κατέχουν από 25% έκαστος. Η μονάδα αναμένεται να παράγει 1,5 εκατ. τόνους χαλύβδινων πλακών ετησίως, σύμφωνα με τις εταιρείες. Θα είναι εξοπλισμένη για την παραγωγή χάλυβα με κλίβανους ηλεκτρικού τόξου (DRI-EAF), ο οποίος βασίζεται συνήθως στο φυσικό αέριο και η ένταση άνθρακα είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τους παραδοσιακούς υψικάμινους που χρησιμοποιούν άνθρακα. Η τεχνολογία DRI-EAF μπορεί επίσης να προσαρμοστεί και για χρήση υδρογόνου, κάτι που θα μειώσει περαιτέρω τις εκπομπές άνθρακα.

Η συμφωνία επιβεβαιώνει τους βασικούς στρατηγικούς στόχους και για τις δύο χώρες, δήλωσε ο Μίχι Βόρα, κύριος αναλυτής για τις αγορές χάλυβα και πρώτων υλών στην εταιρεία συμβούλων για την ενέργεια Wood Mackenzie. «Η κοινοπραξία θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να ενισχύσει τη βιώσιμη παραγωγή χάλυβα, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού μειώνοντας την εξάρτηση από τις εισαγωγές χάλυβα», όπως τονίζει. Θα στηρίξει επίσης τα έσοδα της Baosteel σε μια εποχή που η εγχώρια ζήτηση για χάλυβα στην Κίνα μειώνεται και θα υποστηρίξει επίσης τους στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του χάλυβα του κινεζικού κολοσσού.

Κλείδι για την ανάπτυξη

Από τη μεριά της η Baosteel έχει ξεκαθαρίσει ότι η επέκταση του παγκόσμιου αποτυπώματός της είναι το κλειδί για τη συνεχή ανάπτυξη και την επιβίωση της εταιρείας.

«Χωρίς να ανοιχτούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί στο μέλλον και ακριβώς όπως ο βάτραχος στο ζεστό νερό, τελικά θα εξαλειφθούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Baosteel σε ένα βιομηχανικό συνέδριο πέρυσι, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Η συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα τάξη πραγμάτων, καθώς η παγκόσμια βιομηχανία χάλυβα εργάζεται για την παραγωγή «πράσινου» χάλυβα ουδέτερου ως προς τον άνθρακα. Περυσινή έκθεση από το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης διαπίστωσε ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή θέση για να ηγηθεί της παγκόσμιας απανθρακοποίησης του χάλυβα.

«Τα στρατηγικά οφέλη από τον συνδυασμό της παραγωγής χάλυβα της Κίνας και της πρόσβαση της Σαουδικής Αραβίας σε ενεργειακούς πόρους μπορούν να επηρεάσουν την εμβάθυνση της σχέσης των δύο χωρών στον ενεργειακό και κατασκευαστικό χώρο», τονίζει ο Βόρα  της Wood Mackenzie.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green