Στο διάστημα από 6 έως 9 Ιουνίου 2024 θα πρέπει οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πραγματοποιήσουν τις ευρωεκλογές για να αναδείξουν τους νέους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβούλιου των Υπουργών.

Αυτές είναι οι ημερομηνίες που ισχύουν βάσει του εκλογικού νόμου της ΕΕ, ο οποίος ορίζει ότι οι ευρωεκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, από Πέμπτη έως Κυριακή, συνήθως την πρώτη ολόκληρη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι ημερομηνίες επιβεβαιώθηκαν μετά από ανταλλαγές στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών οργάνων του Συμβουλίου.

Μεταρρυθμίσεις-κλειδιά για την κλιματική αλλαγή ψήφισε η Ευρωβουλή

Κατόπιν αυτών τα κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καθορίσουν, σύμφωνα με τα αντίστοιχα νομικά και συνταγματικά τους πλαίσια, την ημερομηνία ή τις ημερομηνίες κατά την περίοδο από 6 έως 9 Ιουνίου 2024 κατά την οποία θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στη χώρα τους.

2η μεγαλύτερη δημοκρατική διαδικασία στον πλανήτη

Επισημαίνεται πως τα 705 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται άμεσα, κάθε 5 χρόνια από περισσότερους 400 εκατ. ψηφοφόρους και εκπροσωπούν περίπου 447 εκατ. πολίτες. Πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη δημοκρατική διαδικασία στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτήν του κοινοβουλίου της Ινδίας. Οι τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές διεξήχθησαν το 2019.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες από την ηλικία των 18 ετών, με εξαίρεση την Αυστρία και τη Μάλτα, που δίνουν δικαίωμα ψήφου από τα 16 έτη και την Ελλάδα που δίνει δικαίωμα ψήφου από την ηλικία των 17.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα