Περίπου 1 τρισ. δολάρια θα εισρεύσουν στις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τρόπους να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις.

ΗΠΑ: Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στρέφονται στη χορήγηση δανείων

Αυτό εκτιμά η Capital Group, η οποία επισημαίνει ότι μεγάλοι όμιλοι διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στρέφονται σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος για να κλειδώσουν τις υψηλότερες αποδόσεις που διαμορφώθηκαν στα ομόλογα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο οδήγησε τις τιμές των ομολόγων σε πτώση, αλλά τώρα έχουν διαμορφώσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Δημοσίου υψηλότερα από όσο ήταν το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων 10 ετών. Με τον τελευταίο κύκλο αύξησης των επιτοκίων να πλησιάζει στο τέλος του, θεσμικοί και μικροεπενδυτές αγοράζουν τόσο κρατικά όσο και εταιρικά ομόλογα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στους FT ο Sebastien Page της T Rowe Price, τα ομόλογα είναι και πάλι, μετά από χρόνια με μηδενικά επιτόκια, συναρπαστικά. «Το 2022 ήταν καταιγιστικό για το σταθερό εισόδημα. Ήταν, κατά κάποιο τρόπο, η χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί», είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar, περισσότερα από 332 δισεκατομμύρια δολάρια διέρρευσαν από ενεργές επενδύσεις σταθερού εισοδήματος στις ΗΠΑ, αλλά το κλίμα έχει αντιστραφεί πλέον, με αποτέλεσμα περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν εισρεύσει σε αυτές τις επενδύσεις μόλις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023.

Πολύ μεγάλης αξίας κινήσεις προς το σταθερό εισόδημα διαπιστώνει και ο Yie-Hsin Hung, CEO της State Street Global Advisors που διαχειρίζεται 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως είπε μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Milken τις προηγούμενες μέρες, κάνοντας λόγο για μεγάλες ροές σε αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται σε ομολογίες και παθητικά ταμεία.

Αποδόσεις

Ο Mike Gitlin, διευθύνων σύμβουλος της Capital Group, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε στο συνέδριο ότι, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, «βλέπουμε κατά μέσο όρο καθαρές νέες ροές 500 εκατομμυρίων δολαρίων τη βδομάδα στις αγορές ομολόγων της Capital Group».

«Πιστεύω ότι θα δούμε 1 τρισ. δολάρια να επιστρέφουν στην αγορά ομολόγων τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι έρχεται και νομίζω ότι θα το δούμε να επιταχύνεται», είπε επί λέξει.

Χαρακτηριστική είναι η αλλαγή στις αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα.

Η απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου, το οποίο κινείται παράλληλα με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, εκτοξεύτηκε από το 0,7% στο 4,4%, ενώ η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε από το 1,5% στο 3,8%. Τα ομόλογα τώρα αποδίδουν 4,2% και 3,6%. Οι τιμές των ομολόγων μειώνονται καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed μπορεί να αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια το συντομότερο φέτος. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν την πιο μακροπρόθεσμη θετική θέση για τα διετή ομόλογα φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές